La donació d’òvuls continua sent un tema una mica tabú, del qual se’n parla poc, tot i que es tracta d’una pràctica completament legal, la demanda de la qual creix any rere any, especialment a Espanya. La raó és el retard de la maternitat, ja que amb l’edat els òvuls van perdent qualitat i els problemes de fertilitat augmenten, cosa que fa que per a moltes dones l’ovodonació sigui l’única opció per ser mare.
És una cosa que gairebé ningú no es planteja fins que arriba el moment. Però imagina’t que et passés a tu! Per sort, les xarxes socials han fet possible compartir experiències i també parlar-ne més obertament. Però encara manca informació. Per això, a Dexeus Dona hem decidit fer un pas endavant i crear un espai independent dirigit de forma específica a les donants, per facilitar informació i centralitzar les consultes en un entorn més obert i informal.
En aquest post, responem a alguns dels dubtes que més sovint ens plantegen les donants.
Com puc saber si sóc apta per donar?
Es pot esbrinar fàcilment a través d’unes proves senzilles: revisió ginecològica, ecografia, analítica, un electrocardiograma i un estudi genètic, per comprovar si ets portadora d’alguna malaltia d’origen hereditari encara que tu no la pateixis. També es realitza un test psicològic on cal respondre preguntes més personals, com si tens fills o parella, i els motius pels quals vols donar.
Hi ha un límit de pes, talla, ètnia o edat?
Sí, per donar cal tenir entre 18 i 35 anys (ni un dia més). També es té en compte el pes, per la qual cosa es fa un càlcul de l’Índex de Massa Corporal (IMC). La talla o l’ètnia no són una limitació, però han de ser d’acord amb les de les receptores. Per aquest motiu, si en aquell moment no hi ha una receptora compatible amb els trets físics, és possible que us indiquin que no es pot iniciar el procés de donació. Encara que si us interessa, us podem contactar quan tinguem una receptora de les vostres característiques.
És totalment anònim?
Sí, no et preocupis, legalment a Espanya està prohibit que la receptora conegui o pugui triar la donant. L’elecció la fa l’equip mèdic en funció de les seves característiques físiques, perquè totes dues comparteixin trets semblants, així com la idoneïtat genètica, per evitar la transmissió de malalties hereditàries.
Pot afectar la meva fertilitat?
No. El tractament només estimula la producció d’òvuls d’un cicle menstrual concret. Després de la propera regla, tot torna a la normalitat.
Quant de temps dura el procés?
Des que et fan les primeres proves mèdiques fins que finalitza el tractament poden passar uns dos mesos. Però l’estimulació ovàrica només dura entre 7 i 10 dies.
L’extracció és dolorosa?
Normalment no provoca dolor, encara que un 1% de donants tenen molèsties. Però solen ser molt lleus i es poden tractar amb analgèsics i repòs.
Quantes vegades es pot donar?
Es pot fer més d’un cicle de donació d’òvuls, però cal fer un descans de 2 a 3 mesos entre una donació i una altra. Això no obstant, la legislació espanyola estableix que el nombre màxim de fills que poden néixer utilitzant els gàmetes d’un/a mateix/a donant no ha de ser superior a sis. Per això a Espanya s’està engegant un registre que permeti comprovar els centres si la donant ha donat més d’una vegada.
T’animes a ajudar altres dones a complir el seu somni de ser mare? Vine a visitar-nos! A Dexeus Dona, estaràs a les millors mans. A més, pots venir sense demanar hora, el nostre centre és obert tot el dia.