Encara que no en parlin obertament, la majoria de les joves que ara tenen entre 18 i 35 anys no descarta ser mare en un futur. Tot i que de moment no entra als seus plans. Són conscients del rellotge biològic, però una de cada quatre creu, erròniament, que fins a la dècada dels 40 no s’ha de preocupar per la salut reproductiva. Tampoc descarten ser mares en solitari i gairebé la meitat afirma que és probable que congeli els seus òvuls si decideix ajornar la maternitat. Són algunes de les conclusions d’una àmplia enquesta que el grup Merck ha fet a més de 1.200 joves (70% dones i 30% homes) que formen part de la generació Y, popularment coneguda com a “millennials”, i la generació Z, que la segueix.
Si formes part d’aquestes generacions, o tens filles d’aquesta edat, és probable que no et sorprenguin aquestes conclusions. Però és un tema més important del que sembla, perquè els resultats mostren que encara falta força informació sobre la salut reproductiva, ja que moltes joves donen per fet que poden ajornar la maternitat sense problemes, quan no és així. A més, més d’un 70% de les enquestades no sap què és la reserva ovàrica i, sis de cada deu pensen, equivocadament, que és un tractament de reproducció assistida per extreure’n òvuls.
La popular periodista Samanta Villar, que ha escrit un llibre sobre la seva experiència personal amb la reproducció assistida, comentava que no deixa de ser irònic que les dones ens passem la meitat de la nostra vida (o almenys de la nostra etapa fèrtil) prenent anticonceptius per evitar tant sí com no quedar-nos embarassades, i que, en el moment en què decidim ser mares, descobrim, – no totes, però sí moltes – que ja és massa tard per aconseguir-ho sense ajuda o que, tot i compatar-hi, no podem utilitzar els nostres propis òvuls. És una cosa que està passant i que va en augment, com demostra el creixement dels tractaments d’ovodonació. I és que la ciència hi pot ajudar, però l’edat de la dona sempre és decisiva, perquè determina la qualitat dels òvuls i això no es pot canviar. De fet, les espanyoles seguim sent, juntament amb les italianes, les europees que més tard tenen el seu primer fill: als 31 anys, de mitjana.
Tot i això, l’enquesta també reflecteix dades positives: les noves generacions mostren una actitud molt més oberta cap a la donació i l’ús de tècniques de reproducció assistida: més de la meitat assegura que recorreria sense problemes a aquestes tècniques i a la donació de gàmetes per aconseguir un embaràs en el cas que no pugui aconseguir-ho de forma natural, xifra que arriba a gairebé el 60% en el cas dels millennials. Am tot, elles estan més disposades que ells a recórrer a la donació de gàmetes (55% vs 50%). En canvi, els nois estan més disposats a donar esperma que elles a donar òvuls. Un fet que s’explica en part perquè per a les dones aquest procés és més complex. Una altra dada positiva és que les joves són conscients que és preferible tenir fills als 30 que als 40. Segons l’enquesta, l’edat idònia per ser mare serien els 30 en el cas de les millennials i els 28 per a la generació Z.
Una altra bona notícia, tot i no derivar d’aquesta enquesta, és que les joves estan molt més disposades a parlar i gaudir de la seva sexualitat que les generacions que les van precedir i mostren una actitud també molt més oberta cap a la diversitat sexual, perquè tenen menys tabús. A més, les xarxes han contribuït a fomentar la llibertat d’expressió en aquest àmbit. Tot i això, poques acudeixen a la consulta ginecològica de forma regular quan tenen algun problema o compten amb un especialista de confiança a qui dirigir-se perquè les assessori en cas de relacions de risc, infeccions de transmissió sexual o ús d’anticonceptius.
La solució passa per augmentar la informació i parlar de forma més oberta sobre la reserva ovárica, la fertilitat, el desig de maternitat i la salut reproductiva. “No es fa habitualment si no hi ha confiança, perquè es considera que són temes personals i privats, però en realitat la salut reproductiva és un àmbit més d’atenció a la salut, i parlar de tots aquests temes hauria d’estar més normalitzat a les consultes mèdiques”, explica la ginecòloga i responsable de la Unitat de Sexualitat de Dexeus Dona.
Així que, si formes part d’aquestes generacions, o tens filles d’aquesta edat, has de saber que, encara que la maternitat no entri en els teus plans a curt termini, és important que t’informis sobre la teva reserva ovàrica. Valorar-ho és molt senzill. També has de saber que a partir dels 35 anys la qualitat dels òvuls i la fertilitat de la dona comencen a baixar de manera progressiva, per la qual cosa si vols congelar els teus òvuls per ajornar la maternitat, ho hauries de fer abans dels 35 anys. Més coses: les revisions ginecològiques s’aconsellen des de l’inici de les relacions sexuals, ja que moltes infeccions de transmissió sexual no provoquen símptomes i és important fer-se controls perquè poden afectar la fertilitat. Si no t’ho han posat, al nostre centre oferim la vacuna del virus del papil·loma humà (VPH) a noies i nois.
I recorda: si ho necessites, pots visitar-te encara que no tinguis hora, sigui per resoldre dubtes i consultes ginecològiques urgents. A més, comptem amb especialistes en sexualitat, ITS i salut sexual femenina i masculina, per a totes les edats, si vols fer qualsevol consulta.