Baixa reserva ovàrica: 10 dades que t’interessen

Si estàs intentant quedar-te embarassada i t’han diagnosticat una baixa reserva ovàrica, és probable que intueixis que alguna cosa no va bé. Però no t’alarmis. Es tracta d’un problema cada cop més freqüent a causa del retard de la maternitat. I sí, afecta la fertilitat, perquè indica que el nombre d’òvuls que potencialment poden madurar i ser fecundats és per sota del nivell que es considera “normal”. Però això no vol dir que no puguis ser mare. En aques post, el Dr. Nikolaos Polyzos, que treballa al nostre centre i és un dels millors experts europeus en aquest tema, respon a 10 dubtes freqüents.

  1. Quina és la causa? L’edat de la dona és determinant, i la relació és inversament proporcional: com més edat, menys reserva ovàrica. Però aquest problema també pot afectar dones joves, com passa en els casos de fallada ovàrica prematura. Altres causes possibles són: tractaments mèdics o quirúrgics, quimioteràpia, contaminació ambiental, hàbits de vida poc saludables i algunes malalties, com ara l’endometriosi.
  2. Com es detecta? Es pot esbrinar fàcilment. Només cal fer una ecografia transvaginal, entre el tercer i cinquè dia del cicle menstrual, per fer un recompte dels fol·licles que conté cada ovari, i una anàlisi de sang, per conèixer els valors de diverses hormones: l’hormona fol·licle estimulant (FSH), que allibera la hipòfisi i s’ocupa d’activar els ovaris, l’hormona antimülleriana (AMH), que allibera el propi fol·licle ovàric, i l’estradiol. Aquestes dues darreres estan relacionades amb el procés de desenvolupament dels òvuls. Un valor alt de la primera (FSH) indica una baixa reserva ovàrica baixa, ja que el nivell augmenta quan detecta que hi ha pocs òvuls. I, al revés, un valor alt de l’AMH i de l’estradiol, en general, indiquen una bona reserva ovàrica, ja que és un senyal que hi ha molts òvuls en procés de maduració.
  3. Què es considera una reserva ovàrica baixa? En general, un recompte igual o inferior a 4 oòcits per ovari, o de 7 en total (sumant els dels dos ovaris) i nivells baixos de l’hormona AMH (inferior a 1 ng/ml) són indicadors de baixa reserva ovàrica.
  4. Com afecta a la fertilitat? Les possibilitats de quedar embarassada utilitzant els mateixos òvuls es redueixen, però el que més influeix al final és l’edat. Si tens una baixa reserva ovàrica, però menys de 35 anys, les teves possibilitats són més grans que si en tens més de 40. Per això, encara que encara no et plantegis ser mare, i tinguis només 30 anys o menys, demana al teu ginecòleg/a que et faci una valoració, per tal que puguis planificar millor la maternitat.
  5. Si sóc jove, però encara no vull ser mare, hauria de preservar? És una qüestió que has de valorar amb el teu ginecòleg/a. Però és una opció que, en qualsevol cas, mai no s’ha de descartar per endavant, ja que ser jove és un avantatge, perquè els teus òvuls són de més qualitat.
  6. És normal tenir una baixa reserva ovàrica als 40 anys? És normal que disminueixi la reserva ovàrica, però no totes les dones de 40 anys tenen una “baixa reserva ovàrica”. Per això, cada cas s’ha d’estudiar sempre de forma individualitzada.
  7. Si vull ser mare i tinc aquest problema, he d’optar necessàriament per la reproducció assistida? Depèn de ledat que tinguis i la causa que ho hagi provocat. Si el motiu és una fallada ovàrica prematura o un tractament de quimioteràpia sí, perquè és l’única opció en aquests casos i és probable que, si no has preservat, calgui recórrer a l’ovodonació. Si el problema és degut a la teva edat, demana al teu ginecòleg/òloga que t’indiqui quines opcions tens i, a partir d’aquí, decideix conjuntament quina pot ser la millor per a tu.
  8. Tenir una baixa reserva ovàrica també disminueix la taxa d’embaràs en FIV? No necessàriament. En general, se sol obtenir un nombre més baix d’ovòcits i d’embrions viables, però hi ha dones amb baixa reserva ovàrica que responen bé als tractaments d’estimulació hormonal i ofereixen òvuls de bona qualitat. El problema afegit, com sempre, és l’edat, perquè si la mare té una edat avançada, els seus òvuls són de pitjor qualitat i també hi ha més risc d’alteracions cromosòmiques i de fallades d’implantació.
  9. ¿ És recomanable fer diversos cicles d’estimulació ovàrica en aquests casos? Actualment no hi ha cap tractament que millori la reserva ovàrica. S’estan estudiant, però de moment encara són experimentals. Els tractaments d’estimulació hormonal tenen com a objectiu augmentar el nombre d’ovòcits que podem obtenir, però no totes les dones responen igual. Per això, cal valorar cada cas.
  10. Quan és indicat optar per la donació d’òvuls? Quan els ovaris no produeixen òvuls viables o els òvuls que s’obtenen no reuneixen la qualitat suficient per poder ser fecundats i dur a terme un embaràs. L’avantatge de l’ovodonació és que augmenta considerablement les possibilitats d’aconseguir una gestació davant l’ús dels mateixos òvuls, encara que la mare ja hagi complert 40 anys: actualment la taxa d’embaràs amb ovodonació gira al voltant del 60% davant del 30% que ofereix una FIV utilitzant els mateixos òvuls en dones d’edat avançada.

Dexeus Dona es el programa de donación de óvulos de Dexeus Mujer, con más de 80 años de experiencia en salud de la mujer y pioneros en salud reproductiva. En Dexeus Mujer queremos que recibas la atención que mereces y, por eso, tienes dos centros para donantes a tu disposición, en Barcelona, Sant Cugat, Sabadell, Manresa y Reus, para atender las necesidades de las mujeres que, como tú, deciden ayudar a otras mujeres a ser madre. ¡Te esperamos!

Dexeus Dona és el programa de donació d’òvuls de Dexeus Dona, amb més de 80 anys d’experiència en salut de la dona i pioners en salut reproductiva. A Dexeus Dona volem que rebis l’atenció que mereixes i, per això, tens dos centres per a donants a la teva disposició: a Barcelona, Sant Cugat, Sabadell, Manresa i Reus, per atendre les necessitats de les dones que, com tu, decideixen ajudar altres dones a ser mare. T’esperem!