Fa temps que circulen per xarxes missatges contra l’ús d’anticonceptius hormonals. La raó és la por als seus efectes secundaris o el rebuig a les hormones de “per se”. Però en molts casos el principal problema de “l’hormonofòbia” és la falta d’informació. A més, tant per les dosi que contenen com per la seva composició, les hormones que se subministren actualment són molt similars a les naturals.
En aquest post desmentim alguns mites persistents que associen l’ús d’anticonceptius amb problemes de fertilitat, amb l’ajuda de la Dra. Elena Moretti, ginecòloga de Dexeus Dona:
“Els anticonceptius poden afectar a la fertilitat”
És un dels temors més comuns, però no té base científica. Ni danyen els ovaris o l’úter ni alteren la fertilitat de manera permanent. EL que fan és evitar l’ovulació i/o modificar el moc cervical i les característiques de l’endometri per dificultar el pas dels espermatozoides.
“Quan es deixen, poden aparèixer alteracions en el cicle”
En general, la fertilitat es restableix de manera ràpida i natural, encara que pot variar d’una dona a una altra. Algunes dones ovulen en qüestió de dies i altres poden trigar alguns mesos en recuperar els cicles regulars, especialment si els seus cicles no eren molt regulars abans.
“Si els fas servir durant molts anys, et costarà quedar-te embarassada després”
El temps d’ús no s’associa amb una major dificultat per a concebre en el futur. En general, i segons diversos estudis, més del 80% de les dones que van deixar els anticonceptius van recuperar la seva fertilitat dins del primer any, fins i tot després d’haver-los utilitzat durant diversos anys. I fins a un 96% després de dos anys.
Un apunt: cal tenir en compte que si una dona fa servir anticonceptius fins als 35 anys i després busca un embaràs, és possible que li costi perquè la seva fertilitat hagi disminuït naturalment per l’edat, no per l’ús del mètode. També és possible que existeixin problemes de fertilitat prèvia no diagnosticats, com ara infeccions, la síndrome de l’ovari poliquístic (SOP), endometriosi o una baixa reserva ovàrica.
“Començar quan ets molt jove pot afectar els ovaris a llarg termini”
No hi ha evidència que iniciar l’ús anticonceptiu en l’adolescència o en la joventut afecti negativament la fertilitat a llarg termini.
“El seu ús prolongat protegeix enfront algunes malalties”
Sí, l’ús prolongat pot ajudar a reduir el risc de desenvolupar quistos ovàrics, càncer d’ovari i càncer d’endometri (revestiment intern de l’úter). També redueixen els símptomes de la síndrome de l’ovari poliquístic, regularitzen els cicles, redueixen el sagnat menstrual, alleugen la dismenorrea i el dolor de l’endometriosi.
“Els anticonceptius d’emergència tenen una acció abortiva”
L’anticoncepció d’emergència no interromp un embaràs, perquè actua abans que l’embaràs comenci. El que fa és retardar l’ovulació i alterar les condicions del sistema reproductiu per evitar la fecundació. Però no té efecte si l’òvul ja s’ha implantat.
RECORDA
- Triar un mètode anticonceptiu no compromet la teva fertilitat futura.
- Tots són reversibles, excepte la lligadura de trompes.
- És important comptar amb supervisió i seguiment mèdic per assegurar que el mètode triat sigui l’adequat i ben tolerat.
- Si tens dubtes, demana informació a un professional. Així podràs prendre decisions amb major tranquil·litat i seguretat per cuidar la teva salut sexual i reproductiva.