Encara que la demanda d’aquest tractament ha crescut molt en els últims anys, és un tema sobre el qual no es parla gaire i falta informació. Les que han decidit fer-ho, no ho expliquen, i les que no es plantegen ser mares a curt termini, no pregunten. Així que moltes dones van retardant la maternitat sense saber quines possibilitats tenen en un futur de ser mares, malgrat que és fàcil de valorar. N’hi ha prou amb fer una analítica per conèixer el valor d’una hormona: l’antimülleriana, i una ecografia transvaginal, que permet comptar el nombre de fol·licles que hi ha en cada ovari –tècnicament s’anomena “recompte de fol·licles antrals” – Si vols saber-ne més, La Dra. Isabeth González, especialista en reproducció assistida de Dexeus Dona, ofereix algunes dades que et poden interessar:
Hi ha algun límit legal d’edat per a congelar òvuls? Legalment, no hi ha un límit d’edat establert. Però després dels 40 anys està desaconsellat. Es recomana fer-ho abans dels 35 anys per augmentar les possibilitats d’aconseguir un embaràs i el naixement d’un nadó sa en el futur, ja que els òvuls perden qualitat amb el pas dels anys.
És necessari obtenir un mínim d’òvuls per a congelar? Depèn de l’edat en què es faci el tractament. A menor edat la quantitat serà menor, ja que la qualitat és el més important i va associada a l’edat de l’ovari. En general, recomanem entre 10-15 ovòcits madurs vitrificats.
Com puc saber si val la pena en el meu cas? La valoració ha de fer-la el ginecòleg/a, i la decisió és personal, en funció de les circumstàncies de cada dona. Però hi ha dos senyals d’alerta que cal tenir en compte: si tens una baixa reserva ovàrica o creus que no podràs ser mare abans dels 38-40 anys. En aquests casos la preservació pot ser una bona opció.
Què es considera una baixa reserva ovàrica? Parlem de baixa reserva ovàrica quan l’hormona antimulleriana és inferior a 1,5 ng/ml i el recompte de fol·licles antrals se situa per sota 10. Aquests valors, no obstant això, són aproximats.
N’hi ha prou amb un cicle o pot ser necessari repetir? Tot depèn del nombre d’ovòcits que s’hagin pogut vitrificar en el teu primer cicle. S’ha de valorar cada cas de manera individual.
Quines possibilitats tindré de quedar-me embarassada si els faig servir? La taxa d’embaràs per transferència d’embrions utilitzant ovòcits prèviament congelats oscil·la entre un 30-50% per cicle. Però els resultats poden variar en funció de la qualitat d’aquests, l’edat de la pacient en el moment de la preservació i les característiques concretes de cada cas.
Quant costa “mantenir” els ovòcits congelats? El cost del tractament de preservació en el nostre centre costa uns 3.000 € . Però si cal fer un segon cicle, oferim la possibilitat d’aplicar descomptes. Pel que fa a la “quota” anual de manteniment gira entorn dels 300 €. Però alguns centres inclouen el manteniment en el cost del tractament. En el nostre centre és gratuït durant els primers cinc anys.
És veritat que els òvuls congelats no tenen “data de caducitat”? Sí. Perquè una vegada congelats no es deterioren.
Què passarà amb els meus òvuls si finalment no els utilitzo? Abans de realitzar el tractament, hauràs de signar diversos documents que expliquen quines opcions existeixen. Tu pots decidir si vols que finalitzi el manteniment, es donin a una altra dona o es destinin a projectes de recerca.