A més de les revisions de control regular, els ginecòlegs aconsellen a totes les dones que estiguin atentes i consultin qualsevol irregularitat. Hi ha aspectes que tenim molt clar, com la detecció d’un petit nòdul en el pit. Però hi ha d’altres que potser no els hi donem molta importància, com, per exemple, canvis en la menstruació o en el flux vaginal. No obstant això, aquests últims poden indicar la presència de problemes ginecològics que és important diagnosticar i tractar, com infeccions, miomes o pòlips, així com altres trastorns més greus: endometriosi, càncer d’endometri o un embaràs ectòpic. Per això sempre s’han de consultar. En aquest post la Dra. Núria Barbany, coordinadora de la secció de ginecologia quirúrgica de Dexeus Dona, indica 5 símptomes que no has de deixar passar:

Dolor en la zona abdominal-pelviana o genital. Si les teves menstruacions són molt doloroses, tens un dolor abdominal pelvià agut, experimentes dolor durant o després de tenir relacions sexuals, molèsties en la zona dels ovaris o qualsevol irregularitat en el teu cicle menstrual, demana visita amb el ginecòleg. Pot ser que l’exploració sigui normal, però també pot ser un símptoma relacionat amb una patologia orgànica: miomes, malaltia inflamatòria pelviana, endometriosi, pòlips, quists o patologia ovàrica. En general, el tractament és conservador, encara que alguns casos requereixen cirurgia.

Irregularitats menstruals o sagnat intermenstrual. És cert que la regla pot ser irregular, especialment durant l’adolescència i la perimenopausa. Si utilitzes anticonceptius hormonals, també pots experimentar algunes petites pèrdues de sang o taques puntuals durant el tractament (spotting), sobretot en els primers mesos d’utilitzar el nou mètode. Si notes alguna irregularitat en la menstruació, un retard d’algunes setmanes o cicles menstruals massa curts, has de consultar amb el teu ginecòleg o ginecòloga perquè comprovi si tot està bé i valori si és necessari fer alguna prova específica. En alguns casos pot ser un indicador de la presència d’un pòlip endometrial, un mioma uterí, un quist ovàric, una inflamació del coll uterí, un embaràs ectòpic o fins i tot d’una infecció de transmissió sexual.

Hipermenorrea o sagnat molt abundant en la menopausa. En la perimenopausa poden produir-se irregularitats menstruals. Però un sagnat abundant després d’un any en amenorrea (sense regles) és un motiu que has de consultar al teu ginecòleg o ginecòloga perquè valori si cal realitzar una ecografia o fins i tot una histeroscòpia, una exploració per assegurar que tot estigui bé.

Canvis en el flux vaginal: olor, color, quantitat, consistència… Durant el cicle menstrual és normal notar canvis. Es deuen a les variacions hormonals, que fan que el moc cervical sigui diferent. No obstant això, un canvi inhabitual en la coloració, la consistència o l’olor pot ser un símptoma clar d’una infecció fúngica, bacteriana o vírica: candidiasi, vaginosi bacteriana, Clamídia, Gonorrea…

Qualsevol irregularitat en les mames: un nòdul, dureses, retraccions de la pell, secreció anormal en els mugrons, dolor o alteració en el contorn mamari… Per sort, més del 80% de les consultes per malalties de la mama es deuen a patologies benignes, que no s’han de confondre amb un càncer. En general, solen ser alteracions de tipus funcional, inflamatori o infecciós. Les lesions més habituals són els quists mamaris i els fibroadenomes. Però també poden aparèixer nòduls de greix en la pell –es denominen lipomes– i papil·lomes intraductals, un tipus de nòduls benignes que es localitzen en els conductes per on s’excreta la llet. En qualsevol cas és motiu de consulta, per això cal demanar visita mèdica al més aviat possible. En el nostre centre tenim un mòdul d’urgència (VUC) que et dona cita en un termini màxim de 24 hores.


RECORDA:
Moltes patologies ginecològiques són benignes i únicament requereixen controls, però és important que la pacient tingui constància d’elles de manera que conegui els signes d’alarma pels quals consultar abans que provoquin alguna complicació. En alguns casos, pot ser que requereixin una intervenció quirúrgica, per la qual cosa és fonamental que es dugui a terme per un equip especialitzat en la matèria. A Dexeus Dona comptem amb unitats especialitzades i experts en Endometriosi, Patologia del tracte genital inferior, Infeccions de Transmissió Sexual (ITS), Sòl pelvià, Ginecologia oncològica i Patologia mamària, per la qual cosa estem habituats a diagnosticar i tractar aquests problemes. Si tens qualsevol símptoma dels esmentats en aquest post o d’altres que et preocupin, consulta a un especialista.