Algunes plantes tenen propietats medicinals. Per això s’utilitzen des de fa milers d’anys per curar o alleujar moltes malalties. De fet, molts fàrmacs s’elaboren a partir dels principis que contenen. Un dels avantatges que aporten és que exerceixen una acció global i polivalent sobre l’organisme a causa de la interacció dels seus diferents components. A més, poden estimular i ajudar a regular diverses funcions de manera natural.
Podem prendre-les de manera complementària a un tractament mèdic per alleujar alguns símptomes i afavorir una bona recuperació sempre, això sí, que no existeixi cap contraindicació, ja que algunes poden tenir efectes secundaris no desitjats o no ser recomanables durant l’embaràs o algunes patologies. Per això consulta sempre al teu metge abans de prendre-les i si les compres a granel has de fer-ho en un herbolari de confiança, en què puguin aconsellar-te.

En aquest post et proposem quatre infusions especialment indicades per alleujar alguns símptomes que acompanyen als refredats. Les hem seleccionat amb l’assessorament d’experts en fitoteràpia de l’herbolari Manantial de Salut de Barcelona.

Infusió de farigola
Acció antisèptica, antimicrobiana i mucolítica
La farigola és una de les plantes medicinals més utilitzades i recomanades pels fitoterapeutes. Té propietats antiespasmòdiques i expectorants: fluïdifica la mucositat i facilita la seva expulsió, per la qual cosa ajuda a alleujar la tos irritativa, la laringitis, la bronquitis, la grip i les infeccions que afecten l’aparell respiratori. També té una acció descongestiva, antibacteriana i antivírica. Pots prendre-la com a tractament complementari en cas de grip i refredats comuns.
Preparació:
Posa aigua freda al foc en un cassó amb el contingut d’una cullerada sopera rasa de fulles seques de farigola per tassa d’aigua. L’aigua no ha de bullir. Quan estigui a punt d’entrar en ebullició, retira el cassó del foc i deixa que reposi la infusió 10 minuts. Cola la mescla i ja la pots prendre!

Infusió de flors de saüc
Expectorant, neteja els bronquis i ajuda a baixar la febre
El saüc és un arbust. La infusió de les seves flors s’utilitza tradicionalment per les seves propietats expectorants i perquè afavoreix la sudoració, per la qual cosa es considera útil en cas de refredats i grip. Conté antioxidants i té propietats diürètiques i antisèptiques. També alleuja el dolor muscular.
Preparació:
Posa aigua a bullir en un cassó, aboca una cullerada sopera rasa de flors seques de saüc per tassa en aigua. Quan entri en ebullició l’aigua, deixa que bulli 2 minuts i retira-la del foc. Tapa-la i deixa que reposi la infusió 10 minuts més.

Infusió d’arrel de malví
Acció antiinflamatòria i descongestiva. Calma el dolor i la irritació de gola
El malví és una planta rica en flavonoides, pectina i mucílags, que ajuden a disminuir la viscositat i facilitar l’eliminació de la mucositat en les vies respiratòries. També té propietats antiinflamatòries i antitussígenes. És útil en processos gripals, inflamació de la gola i bronquitis.
Preparació:
Es recomana bullir l’arrel triturada durant 5 minuts i seguidament retirar-la del foc. S’ha d’adquirir ja triturada en un herbolari. La proporció és d’1 cullerada sopera rasa per tassa d’aigua. Cal deixar que reposi 10 minuts fora del foc. Si estàs prenent alguna medicació recorda que aquesta infusió ha de prendre’s sempre dues hores abans o dues hores després de la medicació per evitar que els mucílags interfereixin en la seva correcta assimilació.

Infusió de dròsera
Acció antitussígena, alleuja la tos seca i irritativa
Aquesta última planta és menys coneguda com a remei medicinal, però pot ajudar a calmar la tos seca i irritativa.
Preparació: Per preparar-la, la proporció és d’una cullerada sopera rasa de la mescla per tassa d’aigua. Es deixa que bulli durant 2 minuts, es retira del foc i es deixa reposar 10 minuts.

I si estic embarassada?
Durant l’embaràs estan contraindicades les infusions de menta, sàlvia, regalèssia, eucaliptus, boldo, poliol, ruda, pròpoli, equinàcia i ginko biloba, ja que poden tenir un efecte perjudicial o afavorir el desenvolupament de contraccions uterines. Afegir canyella també està contraindicat per aquesta última raó. També es desaconsellen les plantes que contenen alcaloides, perquè no es coneixen bé els seus efectes durant l’embaràs.
Per combatre els símptomes del refredat pots prendre infusions de farigola o de plantatge, dues plantes d’acció descongestionant, que ajuden a calmar la tos i la irritació de la gola. Pel mal de coll i l’afonia pots recórrer a un remei tradicional i eficaç: aigua calenta amb una cullerada de mel de romaní i unes gotes de llimona.