Tornar a casa amb el nadó després del part és un moment molt esperat. Si tot ha anat bé, el principal objectiu ara és descansar, cuidar-lo i gaudir de la maternitat. No obstant això, expectatives i realitat no sempre van junts i sovint és una etapa en què la mare no disposa de molt temps per ella mateixa, almenys en les primeres setmanes. A més, poden sorgir molts dubtes sobre qüestions del dia a dia que probablement no ens havíem plantejat.

En aquest post la Dra. Nimet Ozbey, ginecòloga especialitzada en Medicina Maternofetal de Dexeus Dona, ofereix algunes indicacions útils per cuidar-se durant aquesta etapa i resoldre dubtes freqüents.

Quant dura el postpart? Es considera que el postpart dura 6 setmanes, la famosa “quarantena”, però a vegades pot allargar-se una mica més.

Quan es torna a tenir la regla? Si no dones el pit al teu nadó, en general sol aparèixer al final d’aquest període.

Puc dutxar-me diàriament? Sí, és convenient per a evitar infeccions, però cal evitar que el bany sigui prolongat.

Cal fer servir productes d’higiene especials? Utilitza un sabó de pH neutre, millor de farmàcia, sobretot si tens punts de sutura (episiotomia o cesària).

Quant temps dura el sagnat postpart? Es coneix pel nom de loquis. En el cas de cesària també pots experimentar un flux postoperatori. És una barreja de sang, teixit uterí i mucós, i pot durar diverses setmanes.

Quant triga l’úter a recuperar la seva mida inicial? Tant si el part ha estat per via vaginal com a cesària, l’úter comença a contreure’s gradualment des dels primers dies. Això pot causar còlics similars als menstruals, sobretot si dones el pit al teu bebè (la lactància ho afavoreix). Triga entre 6 i 8 setmanes, aproximadament.

De què depèn que la pèrdua de pes materna sigui més o menys ràpida? La pèrdua d’entre 3 i 5 kg és immediata, en néixer el bebè i expulsar la placenta i el líquid amniòtic. Però la recuperació del pes inicial varia d’unes dones a unes altres. El que costa una mica més de temps és perdre quilos extres si s’ha guanyat pes per sobre de l’habitual. Però no tinguis pressa, ara no cal fer dieta, has de recuperar-te. I després és millor que la pèrdua de pes sigui progressiva.

Tenir hemorroides és habitual? Sí. Solen ser conseqüències dels pujos i completament normals.

És normal tenir alts i baixos d’humor? Sí, perquè a nivell hormonal disminueix la concentració d’estrògens i progesterona. Aquestes fluctuacions són significatives i poden afectar l’estat d’ànim. A més, la falta d’experiència o d’ajuda poden provocar inseguretat o moments de baixada. Si veus que no remuntes, demana ajuda i consulta a un especialista. En el nostre centre comptem amb una Unitat de Psicologia que ofereix suport.

Si m’han practicat una episiotomia, que haig de tenir en compte? Has de mantenir els punts sempre nets i secs. Es recomana fer-ho donant petits tocs d’endavant cap enrere. Evita asseure’t sobre superfícies dures. Millor tipus butaca o sobre un coixí, que redueix la pressió sobre el perineu. Utilitza roba folgada i transpirable.

Quines cures especials requereix la cesària? Cal netejar la ferida amb aigua i sabó neutre i assecar-se aplicant petits tocs o un assecador d’aire fred. No és necessari cobrir la ferida. Una gasa per a evitar el frec amb la roba és suficient.

Puc fer servir una faixa? No s’aconsella perquè les faixes de compressió poden restringir el flux sanguini en la zona abdominal, que és essencial per a una bona cicatrització després de la cesària i el part vaginal. A més, poden afeblir la musculatura del core en proporcionar un suport extern constant.

És normal tenir petites pèrdues d’orina? És probable que et succeeixi en riure o tossir els primers dies o fins i tot setmanes després del part. És important informar el ginecòleg i realitzar exercicis de rehabilitació del sòl pelvià.

Quan puc tornar a fer esport? Cal esperar que finalitzi la quarantena, comprovar si tot està bé i revisar l’estat del sòl pelvià. A partir d’aquí, consulta al teu ginecòleg.

I tenir relacions sexuals? Cal esperar també al fet que passi la quarantena i si hi ha ferides o punts de sutura comprovar que cicatritzin adequadament. Ha de ser el ginecòleg qui doni el vistiplau en funció de cada cas. Si es tenen abans, és convenient que la teva parella utilitzi un mètode de barrera com el preservatiu per a prevenir infeccions.

En quins casos haig d’anar a urgències?

Febre que no estigui relacionada amb la pujada de la llet (pot provocar febrícula: 37-38 ºC)
Dolor, enduriment o enrogiment mamari que no desapareix després de donar el pit
Cicatriu amb punts vermells i inflamats
Dolor, coïssor i ganes freqüents d’orinar
Sagnat vaginal en augment o que reapareix
Inflor o dolor intens en una cama
Dolor en el pit o sensació de falta d’aire
Tristesa extrema i falta d’energia de manera permanent