Espanya és un dels països amb una major esperança de vida. En el cas de les dones aconsegueix els 85,8 anys. El clima, la dieta mediterrània, la cobertura pública de l’atenció sanitària i els vincles socials i familiars són factors que ajuden. No obstant això, el que importa no és viure més anys, sinó poder gaudir-los, és a dir: tenir qualitat de vida. Alguna cosa que no sempre ocorre. En part, perquè no ens cuidem prou: l’estrès, una dieta inadequada, el sedentarisme, la falta d’hores de somni o el consum de tabac o alcohol són factors que van fent efecte en la nostra salut. En el cas de les dones, a més, amb els anys augmenta el risc d’alguns tipus de càncer (còlon, mama) i altres problemes, com trastorns cardiovasculars, metabòlics, hormonals o genitourinaris, als quals se suma la pèrdua progressiva de massa muscular, el risc més gran de malalties neurodegeneratives, l’osteoporosi…

Per això és fonamental cuidar-se, a qualsevol edat, i ser conscient de què gaudir d’una bona salut és una cosa que també depèn de nosaltres. Fer-se revisions mèdiques regulars de control i reforçar la prevenció són algunes estratègies. En aquest sentit, l’atenció a la salut ginecològica i sexual mereix un lloc destacat. Així que, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que se celebra el 8 de març, animem a totes les dones a prendre la iniciativa. T’apuntes?

Aquí tens alguns consells del nostre equip mèdic:

  • Si ets jove i mai has anat al ginecòleg/a, però ja tens relacions sexuals, demana hora. És útil per fer una primera valoració de la teva salut sexual i reproductiva, assessorar-se sobre anticonceptius i prevenció d’infeccions de transmissió sexual (ITS). A partir dels 25 anys i fins als 75, en què comença a disminuir el risc de càncer de mama i ovari, s’aconsella fer una revisió ginecològica anual.
  • Si tens relacions sexuals doloroses o altres disfuncions sexuals, consulta a un ginecòleg/a especialista en sexualitat. Les causes poden ser múltiples: vaginisme, infeccions, malalties de transmissió sexual, contractures, desajustos hormonals, experiències negatives prèvies… No ho deixis passar.
  • Estigues atenta a qualsevol irregularitat menstrual o canvis en el fluix vaginal. Consulta-ho amb el ginecòleg/a. Pot indicar la presència d’altres problemes de salut.
  • Protegeix-te contra el virus del papil·loma humà (VPH). Si tens menys de 45 anys i no t’has vacunat, fes-ho. Ajuda a prevenir el càncer de coll cervical. Consulta al teu metge.
  • Si no tens una relació estable o no saps si la teva parella està lliure d’ITS, utilitza sempre i des de l’inici mesures de protecció contra les ITS, com el preservatiu. Les ITS no sempre provoquen símptomes, però si no es tracten o es detecten a temps, poden tenir un impacte important en la teva salut o afectar el sistema reproductiu i causar problemes d’infertilitat.
  • Si has tingut una relació sexual de risc, fes-te una revisió mèdica d’ITS. En el nostre centre tenim un servei en el qual t’atenem en un marge de 24 hores.
  • Esbrina com està el teu sòl pelvià. Consulta a un/a fisioterapeuta. Mantenir un bon to muscular és fonamental per prevenir trastorns d’incontinència, prolapse genital i disfuncions sexuals.
  • A partir dels 50, fes-te una mamografia cada any o cada dos anys. És una prova d’imatge per raigs X que permet diagnosticar qualsevol patologia en la mama, i especialment sensible per detectar el càncer de mama. A vegades, és necessari complementar-la amb una ecografia mamària.
  • A partir dels 40, cuida la teva salut cardiovascular. Controla el teu colesterol i la teva pressió arterial de manera regular, evita guanyar pes, tonifica la musculatura i alimenta’t de manera saludable.
  • Si ja no tens les regles, fes-te una densitometria. A partir de la menopausa s’accelera progressivament la pèrdua de massa muscular i òssia. És una prova indolora que permet determinar la densitat mineral dels ossos i, així, diagnosticar l’osteoporosi o valorar el risc de fractures.
  • Si tens trastorns associats a la menopausa, no et resignis. Atròfia vaginal, fogots, problemes per dormir, augment de pes, dolor en la penetració, falta de lubricació o sequedat vaginal, són alguns símptomes. Consulta amb el teu ginecòleg/a la possibilitat de realitzar un tractament hormonal (TH) o altres tractaments que contribueixin a millorar la teva qualitat de vida. «Hi ha moltes opcions. El més important és valorar-ho per decidir quin pot ser el millor en cada cas», explica la Dra. Luciana Bergamaschi, responsable de la Unitat de Ginecologia Regenerativa, estètica i funcional de Dexeus Dona.
  • Fes exercici cada dia. Nedar i caminar són dues bones opcions, perquè són exercicis molt complets i recomanables a qualsevol edat. Però pots practicar el que més t’agradi. El que importa és ser constant. Els esports d’impacte cal vigilar, poden afavorir el desenvolupament de problemes en el sòl pelvià si no tens un bon to muscular.