El càncer de cèrvix o coll uterí té una baixa incidència, però a Espanya ocupa la quarta posició en el rànquing de càncers que són més freqüents en dones, després dels de mama, còlon i recte. Així que no se li ha de treure importància ni abaixar la guàrdia. La bona notícia és que gràcies a les revisions ginecològiques de control i mitjançant la citologia es pot detectar fàcilment qualsevol irregularitat en el coll uterí i actuar en conseqüència.

La citologia és una prova molt senzilla que consisteix a extreure i analitzar una mostra de cèl·lules del coll uterí. En el nostre centre es fa una triple presa cervicovaginal per analitzar cèl·lules de l’exterior de l’úter, de l’interior del coll de l’úter i també de la vagina. L’objectiu és detectar canvis cel·lulars que puguin ser indicatius del desenvolupament d’un càncer de coll d’úter o derivar en el seu desenvolupament (lesions precanceroses).

Però si la citologia et surt alterada, no t’alarmis, perquè no significa que tinguis càncer. “De fet, només és un avís que pot haver-hi alguna infecció o alteració que primer cal confirmar i posteriorment tractar”, explica la Dra. Anna Asturgó, especialista en Patologia cervical i Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) de Dexeus Dona. No sempre és necessari tractar-les, ja que les lesions de vegades desapareixen sense fer res. La raó és que la majoria dels diferents tipus de càncer que afecten l’úter, la vagina i l’àrea anal i-genital tenen el seu origen en el virus del papil·loma humà (VPH), una infecció de transmissió sexual molt freqüent que sol passar desapercebuda, ja que sovint no provoca símptomes i les nostres defenses l’eliminen de manera natural, abans que pugui causar mal.

Per això és fonamental que acudeixis a les teves revisions anuals, ja que són la millor manera de prevenir qualsevol problema si tens relacions sexuals, tant si has utilitzat preservatiu com si no, ja que et pots contagiar del VPH si la teva pell o les teves mucoses entren en contacte amb la zona genital d’una persona infectada. Si no has fet servir cap mètode de protecció, caldrà fer altres proves per descartar que t’hagis infectat d’altres ITS.

En el nostre centre tenim previst implantar un sistema més ràpid i d’alta sensibilitat per detectar la presència del VPH mitjançant una tècnica denominada “reacció en cadena de la polimerasa (PCR)”, que permet confirmar si hi ha material genètic del virus. L’extracció de la mostra cel·lular es faria de la mateixa manera que una citologia. Es preveu oferir-la a dones a partir dels 30 anys. L’avantatge és que si dona negatiu no seria necessari repetir-la fins després de cinc anys.

A més de realitzar revisions ginecològiques de control, una altra mesura preventiva és la vacuna contra el VPH, que, encara que no impedeix la transmissió del virus i la infecció, protegeix enfront de la seva permanència i la possibilitat que acabi provocant lesions precanceroses o derivi en un càncer.

A Catalunya la vacuna s’aplica a les escoles de manera sistemàtica a totes les nenes preadolescents que cursen 6è de primària, i des de fa un any també als nens de la mateixa edat. Una iniciativa que fa temps que els experts recomanaven per frenar l’expansió del VPH i altres tipus de càncer associats a la infecció del virus del papil·loma per via sexual. S’ha demostrat que la majoria dels càncers de l’àrea anus-genital en l’home i en la dona (càncer d’anus, càncer de vagina, càncer de penis, càncer de vulva) i un 70% dels càncers de cavitat oral i faringe en tots dos sexes es deuen a una infecció persistent del VPH.

Si no t’has vacunat, informa’t. A Dexeus Dona comptem amb un Programa de vacunació específic contra el VPH dirigit tant a dones joves com a adultes, que és extensiu als homes, tant a preadolescents, com a joves i adults.

Què has de saber sobre el Virus del Papil·loma Humà
No tots els Virus del Papil·loma Humà (VPH) provoquen càncer. Hi ha més de 150 tipus o soques i encara que tots són contagiosos la majoria només causen berrugues. Es transmeten per contacte directe pell amb pell, mucosa amb mucosa o mucosa amb pell i poden aparèixer en qualsevol part del cos, encara que són més freqüents en peus i mans. Del grup que es transmeten per via sexual, només alguns es consideren d’alt risc (14) i d’ells únicament dos – el VPH16 i el VPH18– són els causants de la majoria dels tipus de càncer associats.
Es poden transmetre per contacte vaginal, anal i bucal, per això el sexe oral sense protecció també és una pràctica de risc. La majoria de la població que té relacions sexuals ha estat infectada o en contacte amb el VPH genital, però sovint la infecció passa desapercebuda i no dona símptomes perquè les nostres defenses eliminen el virus de manera natural, com ocorre amb els virus dels refredats. Però si tenim un sistema immunològic deprimit o les nostres defenses no aconsegueixen combatre el virus, la infecció pot persistir i provocar creixements anormals de cèl·lules que poden convertir-se en un càncer. Aquests creixements es denominen lesions precanceroses i cal fer un seguiment de control i, si és necessari, tractar-les per evitar que proliferin i aconseguir que desapareguin.


 

Esperem que aquest post t’hagi resultat útil! Si vols ampliar la informació sobre la vacuna o el VPH, contacta amb el teu ginecòleg o ginecòloga.