En els informes dels resultats de les mamografies es descriu el tipus de mama que s’ha analitzat. Si alguna vegada t’has fixat, és probable que hagis llegit “mames denses” o “mames de predomini adipós”. Es tracta d’una classificació tècnica i objectiva que ajuda a interpretar millor els resultats. No obstant això, per a la majoria de les dones resulta difícil d’entendre.

En general, i de manera senzilla, es pot dir que aquesta classificació està relacionada amb la composició de la mama. “Totes les mames contenen teixit fibrós, que realitza la funció de sustentació, teixit glandular –que fa possible la producció de llet després del part – i teixit adipós o grassa, que els dona la seva grandària i forma”, explica la Dra. María García Gallardo, especialista en Mastologia i càncer ginecològic i mamari de Dexeus Dona. “Aquesta composició varia d’una dona a una altra, i sol haver-hi un component hereditari en el desenvolupament d’un tipus o un altre, però la mama, com altres zones de l’organisme, pot acumular greix i això podria fer que aquesta proporció pugui veure’s alterada pel pes corporal de la dona”, afegeix. I quina diferència hi ha entre una mama densa i una de baixa densitat?, et preguntaràs. En aquest post te l’expliquem i responem a alguns dubtes freqüents sobre aquest tema.

Quina diferència hi ha entre una mama densa i una de baixa densitat? És una qüestió de proporció. Quan la proporció de teixit fibrós i glandular que hi ha en una mama és major respecte a la de teixit adipós o grassa, es considera una mama “densa”. En canvi, si la proporció de teixit gras que té la mama és major a la del teixit fibrós i glandular, es considera una mama “de baixa densitat”. A partir d’aquí, les mames es classifiquen en 4 grups: A, B, C i D, en funció d’aquesta relació. El grup A és el que té una major proporció de teixit gras enfront del fibrós i glandular, i el D el de major proporció de teixit fibrós i glandular respecte al teixit adipós.

Què té a veure la composició amb el risc de desenvolupar un càncer? Perquè és una dada que cal tenir en compte, perquè el fet de tenir una major proporció de teixit fibrós i glandular enfront del gras és, potencialment, un factor de risc. “Podríem dir que a més teixit glandular (on es desenvolupen la major part de càncers) més risc, i, sobretot, perquè les mames denses són de més difícil exploració i valoració, la qual cosa pot dificultar el diagnòstic de lesions de risc”, explica la Dra. García Gallardo. De totes maneres, és només un factor de risc més, no condiciona ni ha de ser motiu de preocupació. De fet, les dones amb mames denses o més denses no necessiten realitzar revisions més freqüents que les que no tenen mames denses. El que sí o sí que incrementa el risc és l’edat. A partir dels 50 és més alt, en general, per a tota la població.

Per què és més difícil interpretar els resultats? Un altre aspecte important és que a les mamografies el teixit fibrós i glandular és blanc (igual que la majoria de les lesions malignes), la qual cosa fa que resulti més difícil detectar o distingir una possible lesió, que podria quedar encoberta. En canvi, el teixit gras es veu negre i si hi ha alguna lesió és molt més fàcil visualitzar-la, i, per tant, detectar-la i localitzar-la. Per aquesta raó, en dones que tenen mames denses sovint s’aconsella realitzar, a més, i després de la mamografia, una ecografia mamària, amb la finalitat de fer un estudi complet.

Què es veu en l’ecografia que no es vegi en la mamografia? L’ecografia mamària és un estudi que, per a la detecció precoç de càncer de mama, complementa a la mamografia, i no la substitueix. Si tens les mames denses i et demanen una ecografia mamària després de la mamografia, no t’alarmis. No significa que tinguis una lesió maligna. Simplement, es tracta d’una prova que permet obtenir més informació perquè l’expert pugui fer una millor lectura i descartar qualsevol risc o determinar si és necessari realitzar alguna altra prova.

Per què, en el cas de les mames denses, no es realitza simplement una ecografia mamària, que és una prova menys invasiva i dolorosa que la mamografia, en comptes d’ambdues? Perquè la mamografia i l’ecografia mamària són dues proves completament diferents. En el cribratge de càncer de mama, la mamografia és l’única prova demostrada efectiva i eficient per al diagnòstic precoç, i ha demostrat en múltiples estudis que ajuda a salvar vides en el càncer de mama. A més, els raigs X (Rx) permeten visualitzar l’estructura de la mama de manera global i objectiva, i observar de forma diferenciada àrees de diferent densitat (teixit adipós, fibrós i glandular), així com els dipòsits de calci o microcalcificacions, que només poden valorar-se amb aquesta tècnica i que en algunes ocasions poden estar associades a lesions que tinguin importància. D’altra banda, “l’ecografia permet dirigir l’estudi a les zones pitjor visualitzades per mamografia i descartar malaltia en zones d’alta densitat mamària, així com dirigir l’exploració a descobrir o detectar per palpació, sobretot en dones de menys de 40 anys, on la mamografia té poc rendiment”, afegeix la Dra. María García Gallardo.

Com es pot prevenir o detectar de manera precoç el càncer de mama? El que és fonamental és realitzar revisions de control de forma regular –la periodicitat podrà variar d’una dona a una altra en funció del risc, per la qual cosa ha de determinar-la l’especialista, ja que segons dades de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) les possibilitats de curació dels càncers de mama que es detecten en la seva etapa inicial són pràcticament del 100%. Quant a factors preventius, i no sols per al càncer de mama sinó per a qualsevol tipus de càncer, és important evitar el sobrepès, alimentar-se de manera saludable, realitzar exercici de manera regular i evitar el consum de tòxics, com el tabac i alcohol, així com l’exposició a radiacions i contaminants ambientals.

Si tens mames denses, no t’alarmis. No tens per què desenvolupar un càncer de mama durant la teva vida. Moltes noies joves tenen les mames denses. De fet, la densitat mamària va disminuint amb l’edat i sobretot després de la menopausa. No obstant això, a partir dels 45-50 anys és fonamental que et facis revisions mèdiques de control de forma regular cadascun o dos anys, ja que com hem comentat, un dels principals factors de risc per a desenvolupar un càncer és l’edat de la dona. En Dexeus Dona la recomanació és que les dones es facin una mamografia una vegada a l’any a partir dels 40 anys d’edat i fins als 75, moment en què es poden espaiar la freqüència a controls bianuals en funció dels factors de risc i cada pacient.

T’ha resultat útil aquest post? Esperem que sí. Però si vols ampliar la informació, consulta sempre amb el teu ginecòleg o amb la teva ginecòloga.