Si has decidit alletar al teu bebè, és probable que tinguis dubtes sobre el risc de prendre alguns medicaments. El millor consell és que preguntis al teu ginecòleg/òloga. En general, la majoria dels quals no requereixen recepta són pràcticament inofensius, i els que s’apliquen sobre els ulls i la pell també. Però hi ha excepcions, com els antihistamínics, que estan indicats en cas d’al·lèrgies i solen ser presents en fàrmacs contra el refredat i la tos, el mareig i els somnífers. Per això sempre cal llegir el prospecte, i si es tracta de plantes medicinals, consultar, ja que el fet que un producte sigui “natural” no significa que sigui innocu.

Quant a la resta dels fàrmacs, com requereixen recepta és important que sempre informis el metge que te’ls prescriu que estàs donant el pit. També existeix una web molt útil denominada e-lactancia.org, que pots consultar. En aquest article la Dra. Sonia Martínez del nostre centre ofereix algunes orientacions generals sobre fàrmacs d’ús freqüent. Però recorda que no has de prendre cap medicament sense consultar abans a un professional.

Sí que són compatibles

  • Paracetamol. S’excreta molt poc per la llet materna i la quantitat que pot rebre el bebè és molt menor que la dosi usual pediàtrica.
  • Ibuprofèn. En les dosis habituals no suposa un risc i, com ocorre amb el paracetamol, la quantitat que pot rebre el bebè és molt menor que la dosi usual pediàtrica.
  • Antibiòtics. Pràcticament, tots els d’ús habitual són compatibles amb la lactància, tot i que alguns poden ser menys recomanables o estar contraindicats. Consulta sempre a un metge.
  • Hormones. Gairebé totes les hormones, inclosos els corticoides, la insulina i la tiroxina són compatibles amb la lactància; només cal evitar els estrògens, perquè provoquen disminució en la producció de llet. Si s’han d’usar anticonceptius, els millors són els mecànics (preservatiu, DIU) i les píndoles amb progestàgens. Consulta a la teva ginecòloga/o.
  • Fàrmacs antitiroidals. En general, el risc és baix o molt baix i no hi ha dades que avalin que l’hipertiroïdisme pot afectar la producció de llet o la lactància en general.
  • Fàrmacs per a la migranya. L’ergotamina es pot utilitzar. La quantitat que passa a través de la llet materna és molt baixa, excepte en prematurs i en el període neonatal immediat en els quals pot haver-hi major permeabilitat intestinal.

Si es prenen, ha de fer-se amb precaució

  • Antihistamínics. Alguns tenen un risc molt baix i altres alt, així que sempre has de consultar a un metge.
  • Descongestionants. Poden disminuir el subministrament de llet.
  • Antiinflamatoris. En general els AINE més receptats en el nostre entorn són compatibles amb la lactància, com poden ser: dexketoprofeno, diclofenac i l’ibuprofèn.
  • Antihipertensius. Alguns es consideren compatibles amb la lactància, però no tots.
  • Psicofàrmacs. Cal consultar. Alguns poden utilitzar-se durant l’embaràs i la lactància per tractar trastorns d’ansietat, depressió, insomni i altres psicopatologies que poden presentar-se durant el període perinatal. En general s’aconsella realitzar tractaments que permetin continuar amb la lactància, pels beneficis que aquesta aporta a la mare i al nadó.

Contraindicats

  • Substàncies radioactives que s’utilitzen per a procediments de diagnòstic. Cal consultar sempre. En general haurem d’esperar unes hores a donar el pit fins que la substància no es trobi en el torrent sanguini matern.
  • Metamizol (Nolotil®). Ha de fer-se un ús puntual i limitat. S’ha trobat risc incrementat de leucèmia limfoblàstica aguda en nens.
  • Cloranfenicol (un antibiòtic). Encara que s’excreta en llet materna en molt escassa quantitat, s’han descrit efectes adversos en el lactant com a rebuig a l’alimentació, vòmits i distensió abdominal, sobretot en els primers dies de vida.
  • Antineoplàsics. Durant el tractament del càncer cal interrompre la lactància a causa dels efectes secundaris potencialment greus per al lactant. Però la quimioteràpia no afecta la producció de llet ni durant el tractament ni posteriorment.
  • Iode. Només és compatible amb la lactància si s’usa com a suplement nutricional, a dosi de micrograms i en el tractament estàndard de mares amb deficiència de iode, monitorant amb analítiques al lactant.

Cafè, tabac i alcohol

Cafè. La cafeïna no té efectes perjudicials, però pot augmentar la irritabilitat, sobretot si prens més del compte, així que no és convenient prendre més de 2 o 3 tasses al dia.

Alcohol. La quantitat excretada en llet materna depèn del temps que hagi passat de la presa de beguda alcohòlica i la graduació d’aquesta beguda. Per tant, si es pren, sempre ha de ser de manera esporàdica i cal tenir en compte aquests paràmetres.

Tabac. Afecta la producció de llet i també a la seva composició. S’ha observat que en la llet de dones fumadores hi ha majors nivells de nicotina, cadmi, mercuri, plom i altres metalls pesants, i menors nivells de proteïnes, vitamines A, C i E i altres antioxidants.