Malgrat que no tenen bona imatge, no tots els greixos són dolents. Són un nutrient necessari que aporta energia perquè el cos pugui realitzar diferents funcions, així que no s’haurien d’excloure de la dieta. El problema és que, en general, es desconeixen les diferències que hi ha entre els diferents tipus de greixos i quina és la seva funció, així com quins són els aliments que aporten greixos més saludables i quin percentatge ha de contenir la dieta. A més, molts aliments d’origen industrial que consumim habitualment contenen greixos afegits poc saludables, cosa que a llarg termini pot tenir un efecte perjudicial en la salut i en el pes. Per això és important saber distingir-los per alimentar-se bé. En aquest post, Natàlia Pérez Llauradó, nutricionista de Dexeus Dona, aclareix alguns dubtes:

Què són exactament els greixos?
Són un tipus de macronutrients que podem obtenir dels aliments i que aporten energia. Per cada gram de greix, obtenim unes 9 kcal.
Quina és la seva funció?
A més de subministrar energia, proporcionen aïllament tèrmic, són necessaris per transportar algunes vitamines liposolubles, com la D, participen en la producció d’hormones, com la testosterona i els estrògens, i formen part de la membrana de totes les nostres cèl·lules, entre altres funcions.
Per què el nostre cos els acumula?
Perquè una de les seves funcions és la de reserva energètica. Quan la ingesta de calories supera la despesa calòrica diària, el cos els acumula.
Per què algunes persones acumulen l’excés de greix en l’abdomen i d’altres en el maluc, e, pit o les cames?
Hi ha diferents factors que ho determinen, com la genètica, les hormones (els estrògens tendeixen a acumular greix en la perifèria, en canvi, la testosterona dels homes en la part abdominal), l’alimentació per descomptat (un increment de greixos saturats i sucres poden augmentar els nivells de greixos corporals), l’edat (a més edat, més greix i menys massa muscular), l’estrès (afavoreix l’acumulació de greix abdominal), i patologies que afecten el metabolisme, com l’hipotiroïdisme.
Per què alguns greixos són saludables i uns altres no?
Els greixos que podem trobar de manera natural en els aliments es classifiquen en: àcids grassos saturats (AGS) i àcids grassos insaturats (AGI). Els AGS s’associen amb malalties cardiovasculars, ja que augmenten els nivells de colesterol LDL (dolent) en sang si el seu consum en la dieta és excessiu.
Els AGI, contràriament, tenen beneficis perquè augmenten el colesterol HDL (bo) reduint, d’aquesta manera, els nivells de LDL en sang, i alguns tenen propietats antiinflamatòries com l’Omega 3. D’altra banda, estan els àcids grassos trans (AG trans), un tipus de greixos que es creen amb el procés industrial d’hidrogenació de greixos insaturats. No són saludables perquè el seu consum augmenta el risc d’arterioesclerosi. Els àcids grassos insaturats són líquids a temperatura ambient. La hidrogenació és un procés que aplica perquè aquests greixos siguin més resistents a l’autooxidació i l’escalfament i els productes durin més. Però el resultat és que es converteixen en greixos no saludables.
Quins són els greixos més saludables i en quins aliments es troben?
Els greixos més saludables són els insaturats. Els podem trobar, sobretot, en aliments d’origen vegetal, com l’oli d’oliva verge, l’alvocat, les llavors i fruits secs. En els d’origen animal, els trobem en el peix blau.
I a l’inrevés: quins són els menys saludables i en quins aliments es troben?
Els greixos saturats i els greixos trans, el consum dels quals cal limitar. Els primers es troben de manera natural en la carn, ous, productes lactis sencers i els seus derivats (formatges, iogurt, nata, mantega) i en el greix de coco o de palma. En el cas dels greixos trans, es troben en productes ultraprocessats (galetes, margarina, brioixeria industrial, etc.).
Per què l’excés de greix en el cos s’associa amb malalties?
No tot el greix acumulat s’associa amb malalties. El greix que més problemes dona seria el greix visceral, que s’acumula en parts més internes del nostre cos, envoltant òrgans. S’ha vist que aquest tipus de greix desencadena substàncies proinflamatòries que a llarg termini afavoreixen un estat crònic d’inflamació de baix grau i posteriorment l’aparició de malalties cròniques, com la malaltia cardiovascular.
Què és pitjor per al cos: l’excés de greix o l’excés de sucre?
Jo diria que les dues coses. L’excés de greix a la llarga acaba desenvolupant malalties com per exemple malaltia cardiovascular, dislipèmies, obesitat, sobretot si el tipus de greix en qüestió és greix visceral. D’altra banda, l’excés de sucre pot afavorir a la llarga l’aparició d’una resistència a la insulina i posterior diabetis mellitus tipus 2. A més, l’excés de sucres en la dieta també afavoreix l’excés de greix corporal, ja que aquest sucre que no s’utilitza en forma d’energia acaba en els dipòsits de greix del nostre cos.
Els aliments que s’anuncien com a semi, light, baixos en calories o sense sucre són més saludables que els que no ho són?
Depèn. S’ha de mirar tots els ingredients del producte en si. Si són baixos en greix però alts en sucres (per exemple, el pernil dolç baix en greix), per a mi no és més saludable. En canvi, una llet desnatada o un formatge fresc baix en greix per a una persona amb hipercolesterolèmia, si seria més saludable. Quant als aliments baixos en sucres o “sense sucres”, hem de mirar també si porten edulcorants. Avui dia, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) associa el consum habitual d’edulcorants amb l’increment de desenvolupar malalties com la diabetis.

Esperem que aquest article t’hagi resultat útil. No obstant això, en circumstàncies especials, com durant l’embaràs, la infància, l’adolescència, la menopausa, problemes de tiroides o malalties cròniques, és fonamental consultar amb un expert.