Aquesta setmana comença l’estiu! Aquest any es preveu que sigui molt calorós, amb màximes que poden arribar fins als 40 graus. Si estàs embarassada, segur que aquest tema et preocupa. A més, l’increment d’hores d’exposició solar i el canvi d’horaris i rutines, habitual en aquesta època, augmenten el risc que apareguin alguns problemes. En aquest post, la Dra. Sonia Rombaut ofereix alguns consells útils.

  • És millor no exposar-se al sol? No. Pots prendre el sol, però has d’evitar les hores en què les radiacions són més intenses (de 12:00 a 16:00 h) i les de més calor.
  • Taques a la pell: es poden evitar? Durant l’embaràs poden sortir taques a la pell (cloasma), sobretot a la cara i a la zona del coll i la part superior del pit que està descoberta, perquè els canvis hormonals afecten la pigmentació. Solució? Evita l’exposició directa al sol d’aquestes zones i posa’t sempre protecció solar, encara que només surtis a fer un volt. Millor en crema, perquè hidrata la pell (n’hi ha de textura lleugera), i cal posar-la com a mínim mitja hora abans de l’exposició perquè s’absorbeixi bé.
  • Elecció del protector solar. Ha de ser un producte adequat a la teva pell, i, sobretot, que ofereixi protecció UVA i UVB. Si el factor de protecció és alt, 50, millor. Recorda que el número indica el temps d’exposició durant el qual et protegeix, et pots bronzejar igualment. Porta sempre una gorra amb visera transpirable de cotó. Millor de colors clars, que no absorbeixen les radiacions com les de teixits foscos.
  • Cal beure més aigua? Sí. La hidratació és essencial, i no només a l’estiu, perquè l’embaràs augmenta els requisits. Porta sempre una ampolla d’aigua mineral a la bossa. Es recomana beure un mínim de 2 litres diaris. L’època ajuda, perquè també pots hidratar-te augmentant el consum de fruites i begudes: te fred, síndria, pinya, tomàquet, meló, préssecs d’aigua, prunes, sopes fredes tipus gaspatxo, vichyssoise o sopa de meló, etc. Si t’agraden les infusions, pots prendre un te verd o vermell al dia, que ajuda a reduir la retenció de líquids.
  • Encara que et trobis bé, descansa. No és el millor moment de fer trekking ni portar una motxilla a la teva esquena. A més, la calor fa que els vasos sanguinis es dilatin i baixi la tensió, cosa que pot acabar provocant marejos. Igualment, les altes temperatures poden propiciar la inflamació dels peus, turmells i mans, ja que la calor excessiva afavoreix la disminució del retorn venós. Caminar sí, però fora de les hores de calor i si se t’inflen una mica els turmells: peus enlaire.
  • Banyar-se en la piscina, augmenta el risc d’infeccions? No. Pots banyar-te en la piscina sense problema. Al mar també. L’aigua refresca, tonifica i estimula la circulació. A més, et fa sentir més lleugera. Neda i fes exercici dins de l’aigua, t’anirà molt bé.
  • Els menjars han de ser lleugers i després convé reposar en un lloc fresc. Procura que el menjar que sigui el més fresc possible (ideal, si el fas tots just al moment) i de fàcil digestió, res de plats molt condimentats o pesats. Peix a la planxa, amanides, gaspatxo, molta fruita i molta aigua.
  • Per prevenir intoxicacions i problemes digestius: evita els precuinats sempre que puguis i, si menges fora de casa, vigila perquè amb la calor augmenten les possibilitats d’intoxicació alimentària per salmonel·la i també pot augmentar el risc de contreure una listeriosi per menjar algun aliment en mal estat de conservació. Consell bàsic: intenta evitar les maioneses i salses, oblida’t dels formatges cremosos o que faci molt temps que estan fora de la nevera. En les guinguetes de la platja, res de tapes a base de salses si no estan refrigerades. Gelats? Sí, però sense abusar, i millor tipus sorbet que els que porten llet o nata.
  • Repel·lents per a mosquits: quins s’aconsellen? Pots posar endolls antimosquits d’ultrasons o bé alguns que siguin suaus (com per a nens) a l’habitació. I a la terrassa una alfàbrega i espelmes de citronel·la. Per a aplicar sobre la pell, consulta en la farmàcia.
  • La roba, fresca i transpirable. Molt de cotó, molt de lli, vestits amplis i còmodes i calçat que no estrenyi el peu i sense taló. No utilitzis pantalons ajustats o roba atapeïda: la retenció de líquids a les cames, les mans i els braços és bastant habitual cap al final de l’embaràs. Evita les flors i colors molt vius, que atreuen els insectes.
  • Evita passejar durant les hores de més calor (12:00 h a 16:00 h) Si les temperatures són altes, busca espais climatitzats on estar una estona: un cafè, un centre comercial o al cinema (n’hi ha amb butaca inclinable per a posar els peus enlaire), etc.
  • Si viatges amb vaixell o amb avió, consulta els requisits exigits de les companyies: Si l’embaràs no és de risc, a Espanya es pot volar amb avió sense problemes fins a la setmana 36, amb un informe del ginecòleg a partir de la setmana 26-28. Amb vaixell (si fas un creuer, per exemple), en general, només es pot viatjar fins a la setmana 23-24.
  • Si condueixes o vas de copilot, no facis més de 150 quilòmetres seguits, camina i descansa. Baixa del cotxe cada hora i mitja (o dues hores com a màxim) per estirar les cames, i caminar, que afavoreix la circulació de retorn a les cames. Realitza exercicis de rotació de peus i nines.