Encara que ja s’ha trencat el tabú, la menopausa és una etapa sobre la que hi ha encara molts mites. “Les dones tenen por de guanyar pes, tenir fogots, sequedat vaginal, perdre el desig sexual i que empitjori la seva qualitat de vida, pensen que implica una decadència en la salut general”, explica la Dra. Desiree Trama de la Unitat de Menopausa de Dexeus Dona. No obstant això, les que actualment arriben a aquesta etapa són molt diferents de les de generacions anteriors. Una gran majoria són actives, cuiden la seva alimentació i realitzen activitat física, així que no es pot generalitzar l’impacte, que és variable en cada dona. En aquest post repassem alguns dels principals mites i aclarim alguns dubtes amb l’ajuda de la Dra. Trama.

  • Totes les dones tenen fogots
    És una de les falses creences més comunes. És cert que més de la meitat poden tenir-los, però no tenen la mateixa intensitat ni durada en totes. És a dir, hi ha dones que poden tenir únicament fogots nocturns, mentre d’altres poden patir fogots incapacitants durant tot el dia. En general, poden durar entre 1 a 3 anys, encara que en alguns casos es poden allargar més anys.
  • Es perd la libido
    És habitual que baixi el desig sexual, per la disminució de testosterona que es dona també en aquesta etapa, però no es pot generalitzar. L’“òrgan sexual” més important és el cervell, i les dones que prèviament eren sexualment actives, el més probable és que el continuïn sent. A més, la menopausa és una excel·lent oportunitat per retrobar-se amb la parella sexual. El més important és tenir una bona comunicació i en cas de sequedat vaginal o molèsties durant les relacions sexuals, realitzar un tractament adequat per evitar el dolor. Hi ha moltes opcions. En el nostre centre tenim una Unitat específica de Ginecologia Regenerativa Funcional.
  • Hi ha una tendència a guanyar pes
    Durant l’etapa reproductiva els estrògens predisposen a acumular greix a nivell de malucs i cuixes, adoptant “forma de pera”, mentre que en la menopausa, per la disminució dels estrògens, es redistribueix el greix acumulant-se a nivell abdominal, adoptant “forma de poma”. No obstant això, les pacients actives que continuen amb els seus mateixos hàbits, no tenen per què augmentar de pes durant aquesta etapa. En general, s’aconsella adoptar hàbits saludables i procurar mantenir-se en el pes que es considera adequat per a cada dona –que és variable– per evitar altres riscos. Les dones que mantenen el seu pes corporal tenen menor risc de tenir patologia cardiovascular i de desenvolupar fogots durant aquest període, encara que hi ha altres factors involucrats.
  • La teràpia hormonal no és una bona opció
    Existeix una por generalitzada a les hormones. A partir de la publicació de l’estudi Women’s Health Initiative (WHI), la teràpia hormonal de la menopausa es troba demonitzada. En aquest estudi es buscava valorar els beneficis de la teràpia hormonal de la menopausa en la prevenció cardiovascular, però es va haver de cancel·lar en observar un increment del risc de càncer de mama i d’efectes cardiovasculars per un error de disseny de l’estudi. “Vint anys després del WHI, podem dir que l’evidència sobre els beneficis de la teràpia hormonal de la menopausa és aclaparadora, i és una eina que s’ha negat a les dones durant molt de temps, per desconeixement i temor de la societat i també pel temor de la seva indicació per part dels professionals de la salut”, explica la Dra. Desiree Trama. Però la indicació de la teràpia hormonal ha de fer-la el metge i es realitza de manera específica en funció de la simptomatologia, antecedents i hàbits de cada dona.
  • Comença un empitjorament progressiu de la salut
    No té per què ser així. De fet, molts problemes, com el risc de desenvolupar algunes patologies es deuen a l’edat i no a la menopausa. Mantenir-se activa mentalment i físicament, millorar els hàbits dietètics, fer exercici de forma regular per cuidar la salut cardiovascular i disminuir la pèrdua de massa i força muscular, no fumar, controlar el colesterol, la tensió arterial i els nivells de glucosa, fer-se les revisions de control indicades, cuidar la salut sexual i consultar al ginecòleg per buscar solucions en cas de símptomes de sequedat vaginal o altres problemes que afectin el nostre benestar personal i relacions sexuals és fonamental. També és important cuidar el sòl pelvià i acudir a un especialista en fisioteràpia si cal. A vegades només amb exercicis podem notar una gran millora. En el nostre centre comptem amb fisioterapeutes especialitzades en sòl pelvià.


Quines diferències hi ha entre perimenopausa, menopausa, postmenopausa i climateri?

S’anomena climateri al període de transició gradual de l’estat fèrtil al no reproductor. El terme prové del grec “climateri”, que significa esglaons o graons. S’inicia quan es produeix una disminució progressiva de la funció ovàrica i s’estén aproximadament des dels 35 als 65 anys, encara que varia en cada dona. Es divideix en tres fases:
Perimenopausa: etapa prèvia al cessament de la menstruació. Apareixen alteracions del cicle i símptomes diversos a causa del progressiu descens hormonal. Finalitza una vegada té lloc l’últim període menstrual.
Menopausa: es caracteritza pel cessament definitiu de la menstruació. Una dona arriba a la menopausa quan ha passat un any després de l’últim període menstrual. L’edat mitjana a Espanya són 51 anys, encara que oscil·la entre els 45 i els 55 anys. Representa el final de l’etapa reproductiva.
Postmenopausa: és la fase més llarga i última del climateri. Finalitza quan una dona entra en l’etapa de la senilitat (a partir dels 65-70 anys).