Els xips de verdures són, per dir-ho així, una alternativa sofisticada a les populars patates fregides de bossa o patates xips. En ser verdures semblen més saludables, però en realitat no deixen de ser un snack fregit i salat. D’aquí que els nutricionistes no els defensin.

En aquest post et proposem una opció més saludable i molt fàcil: consisteix a fer-les a casa i al forn. Així evites l’excés de sal, l’excés de calories i el consum de greixos saturats de baixa qualitat (si no sabem molt bé el tipus d’oli que s’ha utilitzat per fregir-les), així com altres additius (saboritzants) i conservants que solen incloure els productes d’origen industrial.

Important: cal controlar el temps i la temperatura. També necessites un bon ganivet o una mandolina per aconseguir que el tall sigui fi. Però quan ho hagis fet un parell de cops, és molt senzill! Si les has de consumir ràpidament, el millor és fer-les a temperatura alta (180 °C o 190 °C), durant un espai curt de temps. Si vols que es conservin durant més temps, es podem fer a temperatura una mica més baixa (100 °C o 60 °C) però durant un període més llarg de temps i amb la porta del forn lleugerament oberta perquè surti la humitat.

Pel que fa al valor nutricional, en deshidratar-se i perdre l’aigua, es redueix la concentració de nutrients, així que no poden competir amb les verdures fresques, però sempre seran una opció més saludable a les patates fregides i als snacks industrials. A més, pots servir-los com a aperitiu per acompanyar un plat d’humus, o amanir-los amb una salsa de formatge fresc suau i cremós, que augmenta el seu valor nutricional i realça la diferència de textures.

Quant al tipus de vegetals, tria els que més t’agradin. És preferible que no tinguin molta aigua. Els que queden millor són el moniato, la remolatxa i la iuca… La quantitat depèn dels comensals. Una bona idea és utilitzar diverses safates o col·locar-les en diferents fileres, perquè no totes les verdures triguen el mateix temps a deshidratar-se. Així pots anar retirant les que es fan abans.

Ingredients

  • Entre 250-500 g de verdures i hortalisses variades
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal fina
  • Caiena en pols o pebre negre molt (opcional)

Elaboració
-Pela totes les verdures i talla-les en làmines fines utilitzant una mandolina. Intenta que totes tinguin el mateix gruix. Asseca-les amb paper de cuina, afegeix una mica de sal i deixa que reposin 5 minuts. Asseca-les de nou amb paper absorbent de cuina.

-Col·loca una làmina de paper de forn sobre una safata per al forn i unta la base amb una mica d’oli d’oliva verge. Col·loca seguidament les làmines l’una al costat de l’altra.

-Escalfa el forn a 130 graus centígrads uns minuts i seguidament col·loca la safata i deixa que es vagin deshidratant les verdures durant 1 hora o el temps que sigui necessari, perquè quedin cruixents. Has d’estar atenta perquè no s’assequin més del compte ni es cremin. Els carabassons, per exemple, de seguida agafen color.

-Si tens temps, el millor és fer cada varietat de verdura per separat per evitar que algunes es cremin i altres quedin crues. Les més dures (pastanaga, remolatxa) triguen més, així que pots pujar el forn fins a 150 graus. També pots donar-los la volta si cal.

-Quan estiguin llestes, col·loca-les en una safata àmplia sobre una base de paper absorbent de cuina per eliminar la humitat i deixa que es refredin abans de servir.

-En el moment en què les vagis a menjar, pots afegir caiena o pebre negre en pols per donar un toc especial. Una última anotació: els xips de verdures es conserven molt bé en envasos de vidre hermètic.


A gaudir!