Segur que has sentit parlar mil vegades de la lactància materna i tots els seus beneficis. En canvi, existeixen molts “gaps” sobre el calostre, una substància més densa i de color ocre o groguenc que precedeix a l’aparició de la llet materna. Moltes mares creuen que no és un aliment de qualitat per al nadó o que és insuficient, dues idees completament errònies.

Es tracta d’un aliment molt complet i específicament adaptat a les necessitats del nounat. Té menys calories que la llet madura, però és més ric en proteïnes, vitamines liposolubles (A, D, E, B12 i K) i minerals (magnesi, calci, potassi, sodi i fòsfor). A més, conté immunoglobulina A (IgA), un anticòs que també està present en les secrecions de les mucoses de l’organisme i és la primera línia de defensa contra les infeccions. De fet, l’Organització Mundial de la Salut ho denomina “la primera vacuna”.

En algunes situacions pot ser que l’extracció del calostre o de la llet resulti una mica més difícil fins que s’estableixi la lactància. “En aquests casos es donen suplements, però existeix la possibilitat d’extreure el calostre a partir de setmana 34 d’embaràs”, explica la Dra. Sonia Rombaut, coordinadora d’Obstetrícia Clínica de Dexeus Dona. “És un protocol que hem posat en marxa recentment a l’Hospital per què els nadons se’n puguin beneficiar de comptar amb suplements de calostre matern”, afegeix.

En aquest post t’expliquem com funciona aquest protocol i responem a alguns dubtes freqüents sobre el calostre amb l’assessorament de la Dra. Natalia Miralles, pediatra de la Unitat de Neonatologia de l’Hospital Universitari Dexeus.

Si estàs embarassada o ja et falta poc pel part, pren nota!

En quins casos s’aconsella l’extracció precoç del calostre?
L’extracció prenatal del calostre es pot realitzar a partir de les 34 setmanes, ja que el calostre es comença a produir en l’embaràs a partir de la setmana 12-18. Està indicada, per exemple, en situacions especials, com quan la mare té diabetis, antecedents d’ hipogalactia (baixa producció de llet) o síndrome d’ovaris poliquístics. També si es detecta creixement intrauterí retardat (CIR) o es preveu que el nadó tingui un baix pes o algun problema que dificulti l’inici de la lactància.

Està contraindicada en algun cas?
Sí, en cas d’amenaça de part prematur, coll uterí curt, embarassos de menys de 35 setmanes o placenta prèvia, en què podria ser un estímul per al desencadenament del part.

Quins beneficis té dur-la a terme?
Per a la mare: proporciona un millor autoconeixement de les pròpies mames i estimula la glàndula mamària augmentant els receptors d’oxitocina (una hormona que afavoreix la creació del vincle maternofilial) i la producció de llet. També ajuda a prevenir que la pujada de la llet es retardi.
Per al bebè: augmenta la quantitat de calostre, evita el consum de llet artificial durant els primers dies i ajuda a regular els nivells de sucre en sang del nadó, prevenint que es produeixi una baixada de sucre (hipoglicemias) o deshidratació.

Com es realitza l’extracció?
Si és el teu cas, pots realitzar l’extracció de manera manual una vegada al dia (durant uns deu minuts). Cerca un espai tranquil i còmode i fes-lo en un moment en el qual estiguis relaxada (per exemple, després de la dutxa). Has de rentar-se bé les mans abans i deixar preparat sobre la taula el material que necessitaràs: cullereta, xeringa, etc. A l’Hospital Universitari Dexeus hi ha una Unitat de lactància que ofereix sessions informatives gratuïtes setmanals per assessorar a les mares, on pots consultar.

I si no surt bé?
És possible que al principi no surti res, no sigui fàcil o només aconsegueixis obtenir unes gotes, encara que realitzis bé la tècnica. La quantitat que té cada dona és variable, així que no et preocupis.

On es guarda?
Per conservar-ho, es pot guardar en la mateixa xeringa dins d’una bossa de tancament tipus zip i emmagatzemar-les en el congelador de casa després de l’extracció. Has de col·locar una etiqueta en què consti la data d’extracció i el nom del nen/nena (perquè puguin identificar-lo posteriorment a l’Hospital). El dia del part hauràs de portar les xeringues en una nevera refrigerada transportable perquè no es trenqui la cadena del fred.

Com funciona el circuit a l’hospital?
La llevadora marcarà les xeringues amb una etiqueta en què consten les dades de la mare i les posarà dins d’una bossa amb tancament hermètic. El calostre extret es guarda en la nevera de la Unitat Neonatal. Una vegada que hagi nascut el nadó, es valorarà la necessitat o no d’aquests suplements de calostre. Si en el moment de l’alta del bebè, encara no s’ha gastat tot el calostre, es retorna a la família assegurant que no es perdi la cadena de fred.


RESPOSTA A DUBTES FREQÜENTS

Realment el calostre és un aliment que sacia al nadó o a vegades cal complementar-lo amb llet artificial?
Normalment no cal complementar-ho si la lactància és correcta, sinó ja t’ho indicarà el pediatra. El nounat ha d’anar prenent quantitats molt petites de calostre de forma molt freqüent (unes 8-12 vegades al dia). Aquestes quantitats estan adaptades al seu estómac, així que sí que tenen aquest efecte. A més normalment demanen de forma molt regular, el que afavoreix el pas cap a la llet de transició.

Quant temps dura la secreció del calostre?
La secreció dura entre 48 i 72 hores després del part. El nounat s’alimenta de calostre des del seu naixement fins aproximadament el segon dia de vida, ja que entre el tercer i vuitè dia apareix l’anomenada llet de transició.

A més d’aliments i defenses, té altres funcions?
A més d’aportar nutrients de qualitat i moltes vitamines, és un aliment molt fàcil de digerir. També té un efecte laxant, que l’ajuda a expulsar el meconi (les seves primeres deposicions), la qual cosa redueix el risc d’icterícia, i protegeix el seu sistema digestiu, perquè recobreix la paret dels seus intestins aïllant-los dels gèrmens. A més, conté factors de creixement, ajuda a prevenir els nivells baixos de sucre en sang i li proporciona protecció enfront d’infeccions i al·lèrgies.

Per què és espès i groguenc?
El seu color groc es deu a la seva elevada concentració de vitamines (especialment betacarotens). El seu aspecte està relacionat amb la seva composició, encara que és variable en funció de cada persona. El 87% de la seva composició és aigua, per la qual cosa és menys espès del que sembla.

 

Més informació:
Grup de Suport a la lactància materna
Tots els dimarts de 12 a 14 h. ofereixen sessions a l’auditori de l’ Hospital Universitari Dexeus (Sabino Arana 5-10, planta 0).
Es tracta d’un servei gratuÏt que s’ofereix a totes les mares durant el període de la lactancia materna