La migranya és una de les patologies més recurrents. A Espanya afecta un 12% de la població general. Encara que la causa no s’ha pogut determinar, podria tenir un component genètic, ja que en més d’un 40% dels casos existeixen antecedents familiars.

Des del punt de vista mèdic, es considera una malaltia neurològica, per la qual cosa si es tracta d’un problema crònic és important consultar.

En la població femenina, un 75% dels casos s’atribueixen a aspectes hormonals, per això sovint es presenta associada a la síndrome premenstrual o la menopausa. En l’embaràs, i si ets propensa, pot passar que desaparegui, o a l’inrevés, que siguin més freqüents els episodis.

Encara que hi ha persones que tenen una major predisposició, existeixen factors desencadenants que poden propiciar la seva aparició, com l’estrès, l’ansietat, la depressió, les variacions en el son tant per excés com per defecte o per canvi d’horari, i els hàbits d’alimentació. I, de fet, aquests factors sovint empitjoren les crisis.

Hi ha aspectes que no es poden evitar, però uns altres sí, per la qual cosa no està de més tenir en compte alguns consells. En aquest post ens centrarem en l’aspecte dietètic i també en aclarir alguns dubtes amb l’ajuda de Xus Murciano, responsable de la Unitat de Nutrició de Dexeus Dona:

1. No hi ha una llista d’aliments prohibits per a tothom: cada persona té la seva pròpia llista que cal elaborar. Tradicionalment, s’ha associat al consum de vi negre, formatge, fruita seca, i xocolata, però no es pot establir una relació de causa-efecte.
2. En pacients amb predisposició, la dieta ha de ser equilibrada i regulada. Cal seguir un horari regular de menjars i ingerir una quantitat d’aliments adequada, evitar els dejunis prolongats i els menjars copiosos i pesats.
3. Es recomana una dieta baixa tiamina (formatges), nitrats i nitrits (embotits, salsitxes, carns processades) i edulcorants artificials (aspartam).
4. El dèficit d’algunes vitamines i minerals, també pot produir migranya. És important assegurar que la dieta aporta una quantitat adequada de vitamina B2 o riboflavina (present en formatges, llet, clara d’ou, vegetals verds, cereals integrals, fruita seca, peix), magnesi (fruita seca, llavors, llet i cereals integrals) i del Coenzim Q10 (carenis i peix, verdures, hortalisses, llavors, fruita seca i llegums). Si és necessari, es poden prendre suplements.
5. El consum d’alcohol pot desencadenar una crisi (hi ha entre un 30-50% de probabilitats, en funció dels tanins i fenols que continguin). En general, aquests components predisposen a una pitjor tolerància al vi, la cervesa i el cava. En canvi, es toleren millor begudes destil·lades, encara que tinguin una dosi més alta d’alcohol.
6. És preferible evitar productes que continguin additius i conservants: els menjars processats i plats preparats poden afavorir el desenvolupament de crisi. Un dels més coneguts és el glutamat monosòdic.

A continuació, oferim algunes recomanacions que poden servir de guia, encara que cada persona ha de valorar què li va bé i que no sota supervisió d’un nutricionista:

RECOMANACIONS

Què pot ajudarQuè és millor evitar
Seguir un horari regular en els àpatsConsum d’alcohol
Vida ordenadaEdulcorants
Elaborar un diari d’alimentsAliments amb nitrats i nitrits
Controlar el pesDejuni prolongat
Evitar dèficits de vitamines i mineralsGreixos saturats, formatges i carns curades
Prendre infusions de camamilla, melissa i mentaPeix fumat
Fer exercici moderat de forma regularSobrepès
Cafè, a no ser no et vagi béTiamina i extracte de llevat