Si t’agrada la fruita i apostes per l’alimentació natural, aquí tens la recepta de dos sucs molt refrescants i saludables que pots preparar a casa fàcilment. Són rics en vitamines A, C i substàncies antioxidants, que protegeixen la salut cel·lular. No tenen sucres afegits ni els additius que inclouen habitualment els sucs de producció industrial -com colorants, conservants i saboritzants – i un valor nutritiu molt més alt.

Els sucs industrials s’acostumen a elaborar amb restes de fruita que es tritura, a la qual s’afegeix àcid cítric com a conservant. Aquest puré resultant s’escalfa a 100oC centígrads durant uns segons per esterilitzar-lo, però això degrada les vitamines, minerals i enzims que conté, la qual cosa redueix el seu valor nutritiu. Després es dilueix en aigua i se li afegeixen altres ingredients en funció de cada fabricant, com àcid ascòrbic, xarop de sacarosa o edulcorants. El resultat és un producte d’acció acidificant amb un elevat contingut en sucre i un baix valor nutritiu.

En general, “menjar la peça de fruita sencera sempre és millor que beure només el suc, perquè es perd la fibra dietètica i part del valor nutritiu, així com el seu efecte beneficiós a nivell global sobre l’organisme” explica Xus Murciano, responsable de la Unitat de Nutrició de Dexeus Dona. “Però a l’estiu prendre sucs naturals és una forma molt sana de refrescar-nos i revitalitzar l’organisme, ja que aporta un plus de vitamines i minerals i augmenta la quantitat d’aigua que ingerim diàriament, que no ha de ser menys d’ 1,5-2 litres”, afegeix.

Per elaborar aquests sucs és important que la fruita estigui fresca (de temporada i proximitat). A més, és recomanable deixar les peces de fruita en la nevera unes hores abans de preparar-los.

Granissat de préssec amb menta

Ingredients: (per a 2 persones)

  • 2 préssecs grans i al punt de maduració
  • Suc de ½ llimona
  • Gel picat
  • Unes fulles de menta

Elaboració:

-Pela i treu l’os dels préssecs. És important que estiguin al punt perquè el seu sabor sigui dolç. Trosseja’ls, passa’ls per la liquadora immediatament i reserva a la nevera.
-Esprem la mitja llimona i cola el suc.
-Barreja tots dos líquids i afegeix una mica d’aigua mineral per aconseguir una textura més lleugera.
-Pica uns glaçons en la batedora. Omple amb ells la meitat dels gots o copes en què serviràs el granissat.
-Afegeix el suc de préssec liquat, remou bé i deixa que reposi la mescla uns segons perquè tingui més sabor.

Suc de tomàquet amb alfàbrega i gingebre

Ingredients: (per a 2 persones)

  • 3 tomàquets grans i madurs
  • 1 manoll d’alfàbrega
  • 50 ml aigua mineral
  • Arrel de gingebre (per ratllar)

Elaboració:

– Renta, seca i treu la pell dels tomàquets. És important que estiguin madurs, per potenciar el seu contingut en antioxidants. La varietat de tomàquet rosso i els de pera solen tenir una polpa carnosa i un sabor suau.
– Retira les llavors abans de triturar-los. Millor si porten ja unes hores en la nevera, perquè el suc estigui més fresc.
– En un morter xafa una fulla o dues d’alfàbrega petites i afegeix-les a la mescla. Més no, perquè podrien donar-li un gust amarg.
– En funció de la liquadora que utilitzis, pots colar la mescla resultant.
– Afegeix l’aigua, perquè quedi menys espès.
– En el moment de servir, ratlla una miqueta de gingebre per damunt, per donar-li un suau i lleuger gust picant.

Boníssims!