El 4 de febrer se celebra el Dia Mundial contra el Càncer. És una malaltia que tothom coneix. En les dones el de mama és el més freqüent. Només a Espanya es diagnostiquen uns 35.000 nous casos a l’any, una xifra que arriba als 2,3 milions a escala mundial, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

El que no se sap, i gairebé no es parla, és que l’1% de tots els casos de càncer de mama diagnosticats afecten els homes. És un percentatge petit, però que no deixa de ser un nombre absolut important de persones a l’any. A Dexeus Dona hem diagnosticat uns quants casos en els últims anys, i també els tractem i fem el seguiment.

El principal problema és que aquest tipus de càncer en homes és una realitat molt poc visible. “Molts homes no són conscients que poden patir-ho i no acudeixen al metge quan detecten alguna irregularitat, un fet que retarda el tractament i pot empitjorar el pronòstic” explica el Dr. Francesc Fargas, especialista en Ginecologia Oncològica i Patologia Mamària de Dexeus Dona. De fet, un 80% dels casos es troben en estadis avançats quan es realitza el diagnòstic.

Precisament per fomentar la recerca i augmentar la conscienciació es va crear fa ara 5 anys l’Associació de Pacients amb Càncer de Mama Masculí INVI –INVI de “invisibles”, per la invisibilitat social que pateixen els afectats-. Amb el Grup GEICAM de Recerca en Càncer de Mama, l’Associació INVI ha impulsat la creació del primer Registre Nacional de Càncer de Mama en l’Home a Espanya. Aquest registre ha permès recopilar dades clíniques d’uns 800 pacients masculins de 54 centres hospitalaris associats al Grup i disposar d’informació sobre les característiques clíniques, antecedents familiars i tractaments realitzats, així com sobre la caracterització genètica i molecular dels tumors. De moment s’ha observat que en l’home el component hereditari té un major pes (un 18% envers el 10% dels casos en la dona) i també que la majoria dels càncers de mama en ells corresponen a un subtipus específic.

Però, per què aquest tipus de càncer també els afecta, si no tenen mames? Doncs perquè els homes també tenen glàndules mamàries. El que ocorre és que “tenen menys quantitat de teixit i no estan desenvolupades perquè no tenen tant estímul hormonal, però això no significa que no puguin patir un càncer de mama, especialment si tenen antecedents familiars de càncer de mama d’origen genètic”, explica el Dr. Fargas. Els més freqüents són els associats a mutacions en els gens BRCA1, el BRCA2, el CHEK2 i PALB2. Però també hi ha casos que no són genètics. “Per això, i davant qualsevol símptoma, sempre cal acudir al més aviat millor a un ginecòleg expert en oncologia i patologia mamària, o demanar al metge de capçalera la derivació”, afegeix.

Actualment, el diagnòstic i tractament de la malaltia es realitza seguint el mateix protocol que en el càncer de mama que afecta les dones. Davant qualsevol indici susceptible de tumor es duu a terme una exploració física, una mamografia, una ecografia i, si hi ha sospita de malignitat, una biòpsia (extracció i anàlisi d’una mostra cel·lular). Una vegada confirmat el càncer, se sol realitzar cirurgia, normalment una mastectomia (cirurgia per a extirpar la mama). Posteriorment, es pot prescriure un tractament hormonal, que pot durar de 5 a 10 anys, i també en alguns casos pot ser necessari aplicar un tractament de quimioteràpia o radioteràpia.

A diferència del càncer de mama femení, la majoria dels càncers de mama masculins són de la mateixa tipologia (carcinoma ductal infiltrant) i es diagnostiquen a una edat avançada (entre els 60 i els 70 anys). Però també s’han detectat casos en homes més joves, d’entre 40-50 anys o menys. Per això, és important estar atent. En els homes, igual que en les dones, un diagnòstic precoç pot millorar molt el pronòstic i la supervivència.

L’Associació INVI ha posat en marxa diverses iniciatives per potenciar la recerca i augmentar la visibilitat d’aquest càncer “invisible” socialment. Recentment, va participar en el ral·li París Dakar amb un camió 4×4 de color rosa, sota el lema “Dakar per la vida 2024”. Aquesta iniciativa va comptar amb el suport de la Fundació Carrera per la vida, i el seu objectiu ha estat recaptar fons per a donar suport a l’elaboració del registre nacional de pacients de càncer de mama masculí i oferir suport psicològic a persones afectades i a les seves famílies.

D’altra banda, com és una malaltia poc freqüent en homes, a alguns pacients els resulta incòmode ser atès en consultes destinades a dones i seguir els mateixos protocols. En aquest sentit, INVI ha posat en marxa un altre projecte que compta amb el suport de l’Institut de Recerca Sanitària Aragó (IIS Aragó). El seu objectiu és ampliar els coneixements sobre el càncer de mama masculí i desenvolupar protocols específics per al seu abordatge, ja que s’han vist diferències anatòmiques, patològiques i d’evolució de la malaltia.

Símptomes d’alerta

Com passa en el càncer de mama femení, no totes les irregularitats que es poden detectar a la mama són indici d’un tumor. No obstant això, sempre cal consultar al metge.

-Aparició d’un petit bony a la mama o l’àrea axil·lar, o engruiximent en el mugró
-Canvis en la pell de les mames: un petit clotet, pell de taronja, arrugues, nafres, enrogiment o descamació…
-Augment de volum mamari. Pot estar relacionat amb canvis hormonals i no té per què ser un tumor maligne
-Retracció de la mama, mugrons enfonsats o invertits
-Secreció del mugró