Per a molts, el cafè és un dels majors plaers de la vida. Per a uns altres, l’única manera d’arrencar el dia o una excusa perfecta per fer un break. El secret? La cafeïna, un compost d’origen vegetal que té un efecte estimulant i es troba de manera natural en algunes plantes. En realitat, el plaer que genera es deu en part al fet que el seu consum és un hàbit associat a situacions i sensacions que ens produeixen benestar: una pausa en el treball, una aroma que ens envolta i ens dona energia extra al matí o un moment de conversa i relax en bona companyia.

No obstant això, la majoria dels seus consumidors en sap poc o molt poc sobre quins altres efectes té a nivell orgànic, quina quantitat es recomana prendre com a màxim al dia, si és veritat que pot generar una certa dependència o, simplement, si és millor prendre un cafè sol o amb llet. En aquest post desmuntem alguns mites i aportem informació útil sobre aquesta beguda amb l’ajuda de Xus Murciano, responsable de la Unitat de Nutrició de Dexeus Dona.

És veritat que el seu consum crea dependència? MITE
El cafè té un efecte estimulant sobre el sistema nerviós central. També provoca l’alliberament de dopamina a nivell cerebral, un neurotransmissor que millora l’estat d’ànim i la concentració, i redueix la sensació de fatiga. Però en la quantitat que es consumeix habitualment no genera dependència, encara que si estàs habituada a consumir-ho al matí o després de dinar és possible que et costi desfer-te d’aquest hàbit.

El seu efecte estimulant és immediat. VERITAT
Si s’ingereix per via oral, s’absorbeix de forma molt ràpida. Els efectes estimulants es noten entre 15 i 30 minuts després de prendre-ho i duren entre quatre i sis hores. En els adults, el temps que triga a eliminar-se varia segons l’edat i el pes corporal.

Si es pren a la nit pot provocar trastorns del son. VERITAT
El cafè estimula el sistema nerviós central. Aquesta acció és la que explica la sensació d’augment d’energia i el que et sentis més despert, però per aquesta mateixa raó pot provocar problemes si es pren poc abans d’anar a dormir.

Provoca deshidratació. VERITAT
És un diürètic, cosa que significa que ajuda el cos a desfer-se d’aigua i sal extra en orinar més.

Hi ha persones que ho toleren pitjor. VERITAT
Sí, perquè augmenta l’alliberament d’àcid en l’estómac, un fet que pot provocar malestar estomacal o acidesa. També pot generar ansietat i inquietud si es consumeix en excés o no s’és consumidor habitual, i augmentar la pressió arterial.

El cafè llarg és més fluix, o com més fosc, més fort. MITE
Cap de les dues afirmacions és certa. Un cafè curt té menys de cafeïna que un cafè llarg. No obstant això, el cafè curt té més cafeïna concentrada en relació amb el volum total. Aquest fet succeeix perquè el procés d’extracció del cafè i la concentració de cafeïna no és lineal. Quan l’aigua comença a passar a pressió a través del cafè molt, recull inicialment la major concentració de sabors i cafeïna. A mesura que passa més aigua, aquestes característiques es dilueixen cada vegada més.

És recomanable no prendre més de 3 tasses de cafè al dia. VERITAT
En general si no hi ha trastorns de salut, una ingesta de fins a 400 mg de cafeïna –que equivalen a 3 o 4 tasses – repartits al llarg de tot el dia no tenen efectes perjudicials per a la població adulta, en general, excepte en el cas de les embarassades.
Segons dades facilitades per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), una tassa de cafè filtrat de 200 ml conté aproximadament 90 mg de cafeïna, un cafè exprés de 60 ml, 80 mg, una llauna normal de beguda de cola de 355 ml, 40 mg, 50 g de xocolata negra contenen 25 mg i 50 g de xocolata amb llet, uns 10 mg.

Les embarassades han de limitar el seu consum i els nens, evitar-lo. VERITAT
En nens pot provocar problemes de somni, ansietat i canvis en el comportament i en embarassades s’aconsella limitar el consum a 200 mg (és a dir, unes dues tasses al dia).

És perillós combinar alcohol i cafeïna. VERITAT
La cafeïna pot interferir amb la capacitat de reconèixer els efectes que ens produeix l’alcohol, un fet que pot induir a beure més.

És preferible prendre-ho sol que amb llet o uns altres ingredients. VERITAT
Sí, perquè la llet bloqueja els efectes antioxidants tant del cafè com del te. També hi ha qui li afegeix caramel, essència de vainilla, xocolata… Per molt bona que resulti la combinació, aquests ingredients suposen un consum de sucre extra i contenen additius i colorants artificials.

Protegeix la salut cardiovascular. MITE
És un tema controvertit. Actualment, no hi ha suficients evidències per recomanar el consum de cafè per disminuir el risc de malaltia cardíaca amb la mateixa certesa que deixar de fumar, perdre pes o fer exercici.

En quins casos s’ha de limitar o consultar el consum de cafeïna

– En l’embaràs o durant la lactància, ja que la cafeïna passa a través de la placenta del bebè i també a través de la llet materna
– En cas de problemes del somni, incloent-hi insomni
– Migranyes o altres maldecaps crònics
– Ansietat
– Reflux gastroesofàgic o úlcera
– Arrítmia o pressió arterial alta
– En cas de prendre uns certs medicaments o alguns suplements, ja que poden tenir alguna interacció o interferir en l’absorció. Pregunta sempre al teu metge.
– Nens o adolescents. Són més sensibles a la cafeïna, perquè els estàndards s’estableixen per kg de pes.