En els últims cinc anys, les infeccions de transmissió sexual (ITS) han crescut significativament entre els joves, especialment en els menors de 25 anys. El motiu és que hi ha molt de desconeixement sobre quines són les més freqüents, com es transmeten i quins riscos comporten. S’ha perdut la por i no sempre es fa servir el preservatiu. També ha canviat la mentalitat: hi ha una actitud més oberta des del punt de vista sexual, es comença abans a tenir relacions i es tenen més parelles sexuals. A més, moltes ITS no donen símptomes, per això en molts casos ni tan sols s’és conscient del contagi. De fet, els experts asseguren que hi ha fins i tot molts més casos dels que es detecten.

Clamídies i gonorrea són algunes de les més freqüents. Però la ITS més comuna és la infecció pel Virus del Papil·loma humà (VPH). Es calcula que entre el 85%-90 de la població sexualment activa s’infectarà en algun moment de la seva vida. Com es tracta d’una infecció vírica, no hi ha tractament contra el VPH. Les nostres defenses combaten la infecció de manera natural. No obstant això, en alguns casos pot mantenir-se i provocar lesions i aquestes lesions, si no es controlen, poden afavorir el desenvolupament d’un càncer. De fet, gairebé el 100% dels casos de càncer de coll d’úter, així com la majoria dels quals afecten l’àrea anogenital, i un 70% dels càncers de la cavitat oral i la faringe en tots dos sexes són d’origen víric i estan relacionats amb aquesta infecció. A Espanya, cada any es diagnostica un càncer d’úter a més de 2.000 dones.

Per aquest motiu la vacuna contra el VPH forma part del calendari oficial de vacunació i des de l’any 2007 es vacuna a les escoles a les nenes d’11-12 anys que cursen 6è de primària. Ara, i des del curs 2023-2024, es vacuna també als nois de 6è de primària. El Departament de Salut de Catalunya va decidir posar en marxa aquesta mesura pionera a Espanya, a la qual s’han sumat altres comunitats autònomes, amb l’objectiu de protegir contra la infecció del VPH tant als nens com a les nenes i garantir així l’equitat entre tots dos sexes, seguint les recomanacions de l’Associació Espanyola de Pediatria i la Comissió Europea.
Si tens fills preadolescents o adolescents d’entre 13 i 17 anys que no s’han pogut vacunar, ara pots fer-ho. Pots preguntar en els centres d’atenció primària o al teu pediatre. Si el teu fill té menys de 15 anys només necessitarà dues dosis. La vacuna s’administra fins als 14 anys (inclusivament) per via intramuscular amb una pauta de dues dosis i un interval recomanat de 6 mesos (mínim de 5 mesos). A partir dels 15 anys, la pauta consta de 3 dosis, el metge t’indicarà l’interval.

A Dexeus Dona també facilitem la vacunació als nois, joves i homes adults, ja que comptem amb una Unitat especialitzada en Salut Sexual de l’Home. Per vacunar-se en el nostre centre es necessita la recepta de la vacuna, que ha de prescriure un metge, i demanar hora per a la seva aplicació. “Però, a més d’aplicar-la, és molt important informar els nois preadolescents i als joves de quina protecció els confereix aquesta vacuna, com poden protegir-se enfront de les ITS, quins riscos comporta contreure una infecció de transmissió sexual i advertir-los que han de continuar utilitzant el preservatiu en les seves relacions per evitar el contagi d’ITS en general”, explica el Dr. Álvaro Vives, andròleg i responsable de la Unitat de Salut de l’Home de Dexeus Dona. “Els experts també recomanem la seva aplicació de manera preventiva als joves majors d’edat i homes adults que tenen múltiples relacions sexuals o que han canviat de parella recentment, ja que és un col·lectiu que no ha rebut la vacuna i habitualment no sol anar a un especialista en salut sexual si no té patologia o fins que no detecta algun símptoma”, afegeix el Dr. Vives.

Pel que fa a la població femenina, existeixen dos períodes de major incidència d’infecció per VPH: en l’inici de les relacions sexuals en el grup de joves entre 18 i 25 anys. En aquest grup encara que la prevalença és més alta, també ho és possibilitat d’eliminar el virus. El segon és al voltant dels anys de la perimenopausa (45 a 55 anys). Probablement, els canvis hormonals d’aquest període, així com major un major número de dones no vacunades poden ser responsables d’una major incidència d’infeccions en aquest grup. Explica el Dr. Aaron Cohen, ginecòleg i especialista en Patologia cervical i Vacunació contra el VPH de Dexeus Dona.


Respostes a dubtes freqüents

Com es transmet exactament? Qualsevol pràctica sexual pot afavorir el contagi, no és necessària la penetració. La infecció per VPH pot transmetre’s per qualsevol contacte directe pell amb pell o pell amb mucosa i es localitza sovint en dits, mans, boca i genitals. Això significa que el VPH també es pot transmetre a través de relacions sexuals orals o un altre tipus de contacte directe amb la zona genital o anal durant qualsevol tipus d’activitat sexual. “La via que més afavoreix la infecció per al VPH és la penetració (el preservatiu confereix un 80% de protecció). La segona és el sexe oral. La via de menor risc és per contacte físic, durant els preliminars o el joc sexual”, afegeix el Dr. Cohen.

Hi ha factors de risc? Hi ha alguns factors i hàbits que incrementen el risc del desenvolupament de lesions VPH persistents, com el tabaquisme, iniciar-se precoçment en les relacions sexuals, tenir múltiples parelles sexuals, la immunodeficiència, no utilitzar protecció ni seguir un control ginecològic correcte.

Es pot detectar en les revisions ginecològiques rutinàries? En general, el diagnòstic d’infecció per VPH és més freqüent en les dones, perquè van de forma més regular al ginecòleg i es fan revisions. En la citologia es pot detectar si hi ha alteració que suggereixi una possible infecció per VPH, però per confirmar el diagnòstic cal fer una prova específica (PCR -HPV).

Quina eficàcia té la vacuna? La vacuna contra el VPH protegeix de forma molt efectiva contra la infecció VPH dels tipus inclosos en la vacuna en dones i homes que no han tingut infecció prèviament. Per això és molt important aplicar-les abans de l’inici de les relacions sexuals (99% d’eficàcia per a prevenir la infecció). A més, ajuda a prevenir el desenvolupament de lesions precanceroses i càncer no sols en el coll d’úter sinó també en anus i orofaringe (en tots dos sexes), vulva, vagina i penis. També protegeix contra l’aparició de berrugues ano genitals i papil·lomatosi respiratòria (una afecció que afecta la laringe i les cordes vocals) recurrent en tots dos sexes.

Recorda: és fonamental augmentar les mesures de prevenció i protecció, així com realitzar controls ginecològics i proves de cribratge per a la detecció precoç de lesions precanceroses i canceroses. El cribratge i la revisió han de mantenir-se per a pacients vacunades i no vacunades.

 

Enllaços d’interés: