Des de fa uns mesos a Dexeus Dona comptem amb una teràpia molt còmoda, indolora i eficaç per tonificar els músculs del sòl pelvià. La tècnica que utilitza es denomina Estimulació Magnètica Funcional (EMF), i encara que per aquest nom sembli molt complexa es tracta d’una tècnica que fa temps que s’utilitza com a ajuda complementària per tractar problemes lleus d’incontinència urinària. Però no substitueix a la fisioteràpia i té algunes contraindicacions, per això només es pot aplicar sota indicació mèdica.

En aquest post, la Dra. Sara Bermúdez, ginecòloga-obstetra i especialista en Ginecologia Regenerativa i Funcional de Dexeus Dona explica quins són els seus avantatges i en quins casos pot ser útil.

En què consisteix?
L’estimulació magnètica funcional és una tècnica que utilitza camps electromagnètics de diferent intensitat per restaurar l’equilibri cel·lular. Les cèl·lules del nostre cos generen impulsos elèctrics per dur a terme diverses funcions. L’EMF actua sobre aquesta activitat bioquímica quan les cèl·lules estan danyades, afavorint la vasodilatació i l’aportació de nutrients a nivell local.

Quan pot estar indicada?
En general la EMF pot ser útil com a ajuda complementària per treballar incontinències urinàries lleus que derivin d’una feblesa de la musculatura del sòl pelvià o una falta de to vaginal després d’un embaràs, part, cirurgies en l’àrea urogenital o la menopausa. Però cal valorar abans molt bé cada cas i a cada pacient, i el tractament ha d’estar sempre pautat per un expert. Quan hi ha contractures musculars a causa d’una hipertonia muscular –que poden aparèixer de manera natural–, no sols no està indicada aquesta tècnica, sinó que pot ser contraproduent. La raó és que en aquests casos no cal tonificar la musculatura, sinó relaxar-la, perquè la contractura vagi cedint.
En els homes la teràpia electromagnètica es pot aplicar després d’una cirurgia de pròstata, però ha de ser l’uròleg o un metge qui el valori i prescrigui el tractament.

Quins són els seus avantatges?
Existeixen diversos tractaments per tonificar el sòl pelvià, i ha de ser el metge qui determini quin pot anar millor en cada cas, però sens dubte l’estimulació electromagnètica és un dels més còmodes i també menys invasius.

Com s’aplica?
La teràpia es denomina cadira d’estimulació electromagnètica. La pacient només ha d’asseure’s sense desvestir-se en una còmoda butaca connectada a un programa regulable i adaptat al tractament que ha d’aplicar-se en cada cas. El programa posa en marxa l’emissió d’unes pulsions electromagnètiques de diferent freqüència que tonifiquen la musculatura del sòl pelvià de manera automàtica. Durant l’estimulació, la pacient és conscient del ritme de les contraccions musculars. Aquest fet pot ser útil i servir de guia per a realitzar alguns exercicis a casa, si així li ho recomana el seu metge o el/la fisioterapeuta. També actua sobre els músculs de la regió lumbar, que connecten amb el sòl pelvià.

Quan es comencen a notar els primers resultats?
La durada del tractament varia d’una persona a una altra en funció dels símptomes, el diagnòstic i la seva evolució després de diverses sessions. Habitualment es recomana fer entre 12 i 16 sessions. Les sessions solen durar entre 20-30 minuts i cada setmana es poden realitzar 2 o 3. Però, en general, després de les primeres tres sessions ja es poden començar a notar canvis positius.

Més val prevenir
Tenint en compte tot el que ja hem explicat, el millor és adoptar una actitud activa i prendre mesures preventives: fer exercicis per a enfortir el sòl pelvià en les classes de preparació al part, evitar no guanyar molt de pes, complir amb les revisions postpart i informar el nostre ginecòleg/a si detectem qualsevol símptoma. La incontinència d’orina, encara que només sigui de manera puntual o en fer algun esforç, és indicativa que alguna cosa no va bé.
També és aconsellable que, de manera preventiva. demanis una visita amb un fisioterapeuta especialitzat en sòl pelvià perquè faci una valoració. A més, no és un problema que afecti només dones que han estat mares recentment o que estiguin en l’etapa de la menopausa, tenir problemes de restrenyiment crònic o realitzar esports d’impacte de manera intensiva també poden afeblir la musculatura del sòl pelvià.

Més informació

Silla de Estimulación Magnética Funcional

Cadira d’estimulació magnètica funcional