En general, durant els 9 mesos d’embaràs estem tan centrades en aquest procés i el part que poques vegades pensem en el que vindrà després. Però és important informar-se bé sobre què ocorre durant el postpart, quant temps podem trigar a recuperar-nos i què podem fer per a facilitar les coses i sentir-nos bé, perquè és normal que sorgeixin molts dubtes. En aquest post resolem algunes de les més freqüents amb l’ajuda de la Dra. Sonia Rombaut, coordinadora d’Obstetrícia clínica de Dexeus Dona.

No convé fer exercici físic 
FALS: Tot depèn de com et sentis. En aquesta etapa estaràs coneixent al teu bebè i heu d’adaptar-vos l’un a l’altre. Establir una rutina d’horaris al principi és complex i el cansament recurrent. La recuperació després del part no es produeix immediatament i tampoc hauria de pretendre’s. Tot requereix el seu temps. Habitualment després de la visita de la quarantena és quan proposem començar la fisioteràpia de sòl pelvià. Exercicis de ioga o estiraments indicats per a aquesta etapa són una bona opció. També és bo fer passejos amb el teu bebè. Caminar i airejar-se ajuden no sols en la recuperació física sinó també anímica. No es recomanen els esports d’impacte durant els primers sis mesos.

No pots banyar-te en la banyera ni fer immersions 
VERITABLE:
No hi ha cap problema per a dutxar-te diàriament i immediatament, encara que el part s’hagi realitzat per cesària o t’hagin fet una episiotomia. Però és millor evitar els banys d’immersió pel risc d’infecció, atès que el coll de l’úter requereix un temps per a tornar al seu estat normal i tancar-se.

Si el part ha estat per cesària, triga més a pujar la llet
FALS:
El tipus de part no influeix en aquest procés, és l’expulsió de la placenta la que el desencadena. Després del part, descendeix el nivell d’estrògens i el de progesterona i augmenta el de prolactina, l’hormona que provoca la producció de llet materna. Això ocorre al voltant de 48-72 h després del naixement del bebè. Anteriorment, les mesures que es prenien després d’una cesària (separar a la mare del bebè, evitar el contacte pell amb pell, retardar la primera presa) no afavorien aquest contacte precoç tan important per a establir una lactància plena d’èxit. És veritat que les molèsties relacionades amb la cesària dificulten la mobilitat de la mare i amb això la predisposició a donar el pit. De totes maneres, amb perseverança i ganes no ha de diferir d’un part vaginal.

De sexe, res (almenys les primeres setmanes…)
VERITABLE:
Per la mateixa raó que no es recomanen els banys d’immersió ni la utilització de tampons vaginals, no es recomana mantenir relacions sexuals durant la quarantena. Bàsicament pel risc d’infecció. A més, una eventual episiotomia o els punts d’algun esquinçament necessiten el seu temps per a una correcta cicatrització. Cal tenir en compte a més que, passada la quarantena, i per molt bona que hagi estat la recuperació, les primeres relacions poden ser diferents. Existeix menor lubricació pels canvis hormonals, sobretot si s’està donant el pit. El cos ha canviat i és aconsellable utilitzar lubricants en les primeres relacions sexuals i tenir una mica de paciència fins a recuperar la normalitat. Si existeix dolor amb les relacions sexuals és important consultar amb el vostre ginecòleg per a una valoració de l’eventual problema.

Si dones el pit, no pots quedar-te embarassada
FALS
: L’hormona prolactina, que provoca la producció de llet, inhibeix l’ovulació. Per això no es té la regla quan s’alleta. Però perquè tingui aquest efecte anticonceptiu la lactància ha de ser exclusiva i realitzar-se a demanda. No obstant això, aquesta hormona no funciona sempre de la mateixa forma en totes les dones, i tampoc es pot saber molt bé en quin moment es reprendrà la menstruació. Així que com l’ovulació es produeix 14 dies abans de l’aparició de la regla, durant la lactància és possible quedar-se embarassada si no s’utilitza cap mètode anticonceptiu.

Es posible tener incontinencia de orina
VERITABLE: Després d’un part vaginal, i sobretot si ha calgut utilitzar una ventosa obstètrica o un fòrceps és possible tenir incontinència d’orina. Els primers dies sobretot és una sensació molt desagradable i atabala molt. Es produeix per una sobredistensió de tot el perineu en el moment del part. És recomanable tractar d’anar al bany sovint, fins i tot abans de tenir ganes per a facilitar la seva recuperació. La gran majoria es resolen de manera natural després de les primeres setmanes. Si passada la quarantena i després de fer fisioteràpia no s’aconsegueix una recuperació completa, és recomanable acudir a un especialista en sòl pelvià perquè faci una valoració.

És normal tenir restrenyiment 
VERITABLE:
Existeixen diverses raons: els músculs abdominals estan distesos i l’intestí triga més a tornar a omplir-se si t’han practicat un ènema. A més, és freqüent tenir hemorroides, perquè l’embaràs i el part incrementen la pressió a la regió anal, la qual cosa provoca dolor. També és probable que els analgèsics que t’hagin administrat per a disminuir el dolor durant la tasca de part facin que la digestió sigui més lenta. Solució? Beu molta aigua i inclou una bona aportació de fibra en la teva dieta. Si el problema s’allarga diversos dies, consulta al teu ginecòleg/a.

Si no estàs plenament content o feliç és que tens una depressió postpart
FALS:
Durant el postpart són habituals els canvis en l’estat d’ànim i això no és sinònim de depressió postpart. El terme tristesa postpart (baby blues) s’usa per a descriure canvis lleus en l’estat d’ànim, així com sentiments de preocupació, infelicitat i esgotament que moltes dones poden experimentar durant les primeres setmanes. Només en el cas que s’observi un decaïment progressiu o es prolongui massa aquest estat sí que convé consultar a un especialista.

Per què 40 dies i no més o menys?

Això dels 40 dies és un càlcul estrictament fisiològic. Fa referència al mateix temps que, en general, s’estima que necessita l’organisme matern per a recuperar progressivament les característiques que tenia abans d’iniciar-se l’embaràs. Però, en realitat, per a recuperar-se al 100% es necessita bastant més de 40 dies, sobretot si el part ha estat per cesària. A més, és una etapa de canvis importants a tots els nivells, perquè la presència d’un bebè a casa requereix atenció i comporta un reajustament d’horaris de somni, rutines i menjars, i les teves necessitats o les de la teva parella passen a un segon pla, per la qual cosa cal estar preparat. A més, cada dona, el seu embaràs, el seu part i les seves circumstàncies personals són diferents així que no et pressionis. Descansa tot els que puguis, cuida’t i dóna’t temps.