Ho hem vist en les pel·lícules i és un dubte que no volem plantejar-nos, però, quines possibilitats n’hi ha que confonguin els nostres òvuls o semen en el laboratori o que ens transfereixin un embrió que no és nostre? Al cap i a la fi, errar és humà, per la qual cosa si estàs realitzant un tractament de reproducció pot ser que la idea t’hagi passat pel cap, almenys alguna vegada. De fet, a més d’un 90% dels pacients els preocupa que una cosa així pugui ocórrer.

I sí, errar és humà. Però precisament per això existeixen sistemes automatitzats que redueixen a pràcticament zero aquesta possibilitat. Així que, encara que legalment no és obligatori, es recomana el seu ús. A Dexeus Dona es va implantar el sistema Gidget en l’any 2017. Es tracta d’un sistema digitalitzat basat en l’ús de codis QR.

En aquest post t’expliquem, de manera general, com funciona:

Com s’identifiquen les mostres biològiques?

“El sistema de registre que utilitzem a Dexeus Dona s’activa des del moment en el qual s’obté qualsevol mostra”, explica l’embriòloga Mónica Parriego. Si es tracta d’una punció per a obtenir ovòcits, es dona d’alta a la pacient en el sistema i se li col·loca una polsera identificativa. En ella consten el seu nom i cognoms, data de naixement, número d’identificació o registre, un telèfon de contacte i un codi QR. El sistema permet la impressió d’etiquetes amb el codi QR identificatiu de la pacient per a col·locar-les en els diferents suports que es vagin a utilitzar per a dipositar i/o guardar totes les seves mostres biològiques. En el cas de les mostres de semen se segueix el mateix procés.

Com funciona el sistema de rastreig?

En el quiròfan en el qual es realitza la punció per a obtenir els ovòcits, el personal de laboratori introdueix primer un codi personal en un dispositiu d’escàner portàtil per a identificar-se i seguidament escaneja el codi QR que consta en la polsera identificativa de la pacient i després el de l’etiqueta adherida en els tubs en els quals es dipositaran els seus ovòcits per a confirmar que tots dos codis coincideixen. A partir d’aquí, tots i cadascun dels processos que es realitzin en el laboratori que impliquin manipular o canviar de suport aquest material biològic – inseminació, cultiu embrionari, biòpsia, vitrificació-descongelació i transferència embrionària– es duran a terme realitzant el mateix procés.

Com s’evita que puguin produir-se errors?

L’escàner que llegeix els codis QR està programat per a fer un rastreig d’origen a final, és a dir, la seva funció és comprovar que el codi QR del contenidor d’origen (tub, placa…) coincideix amb el codi QR del contenidor de destí (placa, palleta de congelació…) I si no és així, “avisa que la lectura no és correcta i la incidència queda registrada en un programa informàtic que bloqueja el rastreig i impedeix registrar qualsevol altra activitat amb aquesta mostra fins que no es resolgui aquesta incidència”, explica la Dra. Parriego.

Quins són els moments més crítics?

Els canvis de suport de les mostres, els processos de congelació i descongelació de gàmetes i embrions i la barreja de gàmetes en el moment de realitzar la inseminació per a fecundar l’òvul. Però, com ja hem comentat abans, si el sistema identifica qualsevol irregularitat l’escàner emet una alarma i el procés de rastreig es bloqueja.

Quins avantatges afegits aporta l’automatització?

Quan es maneja el material biològic, sigui esperma, òvuls o embrions, els embriòlegs disposen d’un temps molt limitat per a evitar que pugui deteriorar-se. Així que cal actuar amb agilitat, encara que és un treball que també exigeix concentració. Abans, la identificació de les mostres es feia per control visual i requeria una doble revisió mèdica (doble check): l’embriòleg que realitzava el procés i un testimoni o “controller” que verificava la coincidència de les identificacions. Tanmateix, això obligava al “controller” a interrompre el seu treball constantment per a realitzar les verificacions. Per això, el sistema automatitzat, a més de ser molt més segur, permet disposar d’un registre de totes les activitats realitzades i millora l’eficiència en el treball. A més, des del punt de vista psicològic, s’ha demostrat que el seu ús millora el benestar emocional dels pacients durant el procés i redueix la càrrega d’estrès que a vegades comporta realitzar un tractament de reproducció. Si és el teu cas, esperem que aquesta informació t’hagi resultat útil i t’ajudi a estar més tranquil·la.

En el vídeo pots veure com s’aplica aquest sistema en el nostre laboratori.