Des que neixen, tots els pares estem atents al desenvolupament dels nostres fills. Ens encanta celebrar els seus petits–grans progressos, perquè fa tanta il·lusió veure com creixen i guanyen habilitats! A més, és important fer-ho per comprovar si evolucionen correctament, i no només des dels primers mesos sinó de forma continuada, ja que hi ha alguns problemes que fins als 12-36 mesos, que és quan comencen l’etapa preescolar, no es poden detectar. Així que convé fer un seguiment i complir rigorosament les visites de control del pediatre/a.

De totes maneres, no cal obsessionar-se. Hi ha nens que parlen, gategen i caminen de seguida i altres que van a un ritme més lent. També influeix el caràcter, l’entorn i els estímuls. Si tenen germans més grans, en general aprenen i s’espavilen abans. Però què ocorre en el cas dels bebès prematurs? És d’esperar que tinguin més problemes? Com podem saber si estan evolucionant bé?

“La majoria dels pares d’un nadó prematur tenen molta més informació, perquè ha estat en contacte més estret amb especialistes des del naixement del seu bebè i saben que la seva evolució és diferent de la dels altres nens. Però amb tot, sempre queden dubtes i hi ha un estigma social, perquè no es pot evitar fer comparacions i si el seu fill ja té l’any i encara no camina, sofreixen perquè els preocupa que es vagi quedant enrere”, explica la pediatra Paula Serrano, especialista en Neonatologia de l’Hospital Universitari Dexeus.

En aquest sentit, una dada molt important és que el seu desenvolupament no és equiparable al dels nens nascuts a terme, almenys fins que tinguin tres anys. A més, cal fer un seguiment adaptat a la seva edat “real”, que no és la seva edat cronològica, sinó l’edat corregida. Si és el cas del teu fill, pots calcular-la a partir de dues dades: la data probable en la qual estava previst el part i les setmanes transcorregudes d’embaràs quan va néixer. Si estava previst que naixés al cap de 40 setmanes i va néixer al cap de les 28 setmanes, cal restar de 40-28. El resultat són les setmanes de prematuritat. Va néixer 12 setmanes abans. Per saber, per tant, quina és la seva edat real cal restar de la seva “edat actual” les setmanes de prematuritat. Si han passat 6 mesos des que va néixer (24 setmanes), la seva edat real no són 6 mesos sinó el resultat d’aquesta operació: 24 setmanes – 12 setmanes= 12 setmanes, és a dir 3 mesos. Per tant, per observar si evoluciona bé, cal tenir en compte que el seu ritme de desenvolupament ha d’ajustar-se al d’un nadó de 3 mesos.

“És cert que en el cas dels bebès prematurs extrems, el percentatge de retards maduratius pot ser més alt, per això existeixen protocols propis que inclouen visites de múltiples especialistes de diverses disciplines, com a neuropediatria, rehabilitació i atenció precoç, entre d’altres. Aquestes visites de seguiment es realitzen a través d’unes unitats especialitzades denominades Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP)”, afegeix Mireia Torres Moliner, també especialista en Neonatologia de l’Hospital Universitari Dexeus. Depenen del Govern de cada CC.AA i l’atenció que ofereixen és gratuïta. Però només realitzen el seguiment fins als 5 anys.

Si a partir d’aquesta edat existeixen problemes de desenvolupament, el seguiment ja ha de fer-se a través dels especialistes que correspongui per separat, no està centralitzat. “Al nostre hospital, els fem un full de ruta per fer el seguiment. Com més extrem sigui el prematur -si va néixer amb poques setmanes, un pes molt baix o té algun problema de salut afegit- més grans són les probabilitats que es donin trastorns del desenvolupament“, explica Paula. “De totes maneres, en la majoria dels prematurs l’evolució és bastant bona i si hi ha algun problema es detecta de seguida”, puntualitza Paula.

“El que sempre diem als pares és que entenem la seva preocupació, però que confiïn en els professionals, ja que existeixen molts recursos i hi ha protocols molt clars per ajudar en el seu desenvolupament. Als dos anys aproximadament, gairebé tots aconsegueixen el rang normal. Si el seu fill no l’ha aconseguit, pot necessitar suport addicional durant un període de temps més llarg. Però no significa que no progressi. El més important és que estiguin sota supervisió dels especialistes”, explica Mireia.

Un aspecte molt important és que els pares estiguin molt implicats, “són el principal suport”, indica Paula, ”perquè, per la nostra experiència, tot és molt més fàcil quan es treballa en equip amb els professionals”. En aquest sentit, “han de saber que hi ha associacions i grup de pares de nens prematurs que funcionen com una molt bona xarxa social de suport, i que permeten intercanviar informació i experiències”, explica Mireia.

Fites del desenvolupament infantil per etapes

En aquest post exposem algunes fites del desenvolupament que poden servir de guia a partir de qüestionaris que s’ofereixen als pares.

Als 6 mesos

Comunicació
• Fa sons aguts i de to baix com rugir o grunyir
• Balboteja, fa sons com “dona”, “ga”, “ba”, “ca”
• Respon al seu nom, es volteja i observa

Destresa motora gruixuda i psicomotricitat fina
• Se sosté si se li col·loca assegut aguantant-se cap endavant amb les seves mans
• És capaç de girar-se: pot passar d’estar boca amunt a boca avall
• Agafa joguines, les agita, les mossega

Social/individual i resolució de problemes
• Es fica les joguines a la boca
• Dona cops amb les joguines en la taula o el sòl
• És capaç d’agafar el seu peu i, a vegades, el fica a la boca
• Davant del mirall riu o fa sons o intenta tocar la imatge que veu

Als 12 mesos

Comunicació
• Pot realitzar dos sons similars com “dt.-dt.”, “pa-pa”, “ba-ba”
• Quan vol alguna cosa l’assenyala amb el dit per comunicar-se
• Mira cap al lloc on se li diu i pot obeir ordres senzilles com “torna-me’l”

Destresa motora gruixuda i psicomotricitat fina
• Se sosté dempeus en equilibri si se li agafa de les dues mans
• És capaç d’agafar-se a un moble, ajupir-se i tornar-se a posar dempeus
• Pot agafar petits objectes com a molles de pa

Social/individual i resolució de problemes
• Sap on està una joguina o objecte si se li amaga (per exemple, sota una fulla o un mocador)
• Realitza jocs simbòlics (per exemple, pentina o dona menjar a una nina)
• Ajuda a vegades a posar-se la roba ficant el braç o les cames

Dels 24 als 30 mesos d’edat

Comunicació
• Pot fer servir correctament dues paraules com ”jo”, “la meva”
• Pot crear una oració de dues paraules “mama juga”
• Pot identificar assenyalant amb el dit un dibuix correcte

Destresa motora gruixuda i psicomotricitat fina
• Pot donar una puntada a una pilota
• Pot baixar escales dempeus amb ajuda
• Sap donar la volta als fulls d’un llibre sense ajuda

Social/individual i resolució de problemes
• Si vol alguna cosa que no aconsegueix agafa una cadira o una caixa per pujar-se’n damunt i aconseguir-ho
• Sap beure d’un got, menja amb forquilla
• Imita activitats quotidianes que realitzen els seus pares: netejar, rentar…

Associacions de suport:
Associació de Prematurs de Catalunya:
somprematurs.cat/es/
Asociación española de padres y madres de niños nacidos prematuramente:
https://aprem-e.org/