Durant l’embaràs és freqüent ser el centre d’atenció. Procurem cuidar-nos més i “ens deixem cuidar”. Però després del part, és normal passar a un segon pla, ja que la prioritat és atendre al nadó. A més, cal adaptar-se al seu ritme i necessitats. A algunes dones els resulta més fàcil que a unes altres, però això depèn de les circumstàncies: la situació personal, si es té ajuda, si durant l’embaràs i el part van sorgir complicacions, si el bebè és tranquil, menja i dorm bé -o tot el contrari- les mateixes expectatives… D’altra banda, els canvis hormonals poden provocar alts i baixos a nivell emocional, i estem més sensibles. Per això és important que et continuïs cuidant durant aquesta etapa, ja que la falta de suport i d’hores de somni pot afavorir l’aparició d’alguns trastorns, com ansietat o estrès.

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada cinc dones que acaben de ser mares sofreix algun tipus de trastorn de salut mental durant el primer any després del part. De fet, més d’un 50% experimenta l’anomenat “baby blues”. Es tracta d’un estat emocional que es caracteritza per l’aparició de sentiments que van i venen, com la por a no ser una bona mare, dificultats per dormir, ansietat… Per sort, és passatger. No obstant això, entre un 10-15% de les dones pateixen depressió postpart, i els experts afirmen que probablement hi ha més casos que no es detecten. La raó és que és un tema que socialment no s’accepta o està mal vist, a més, a vegades resulta difícil adonar-se i acceptar-ho de cara a l’entorn.

Per això i per donar més visibilitat a aquest problema es va crear el Dia Internacional de la Salut Mental Perinatal. Se celebra el primer dimecres del mes de maig. En aquesta edició, l’Institut Europeu de Salut Mental Perinatal (IESMP) ha posat en marxa la campanya #LasVocesDeLasMadres. El seu objectiu és fomentar que parlin i que s’escolti les dones que es troben en aquesta situació per detectar al més aviat possible aquests problemes. En aquest post, la responsable de la Unitat de Psicologia de Dexeus Dona, Sandra García Lumbreras, ofereix 5 recomanacions pràctiques a totes les dones que acaben de ser mares per fomentar el seu benestar emocional:

  1. Dona’t temps. La maternitat és un canvi vital important i necessites un temps d’adaptació: cal conèixer al nadó, les seves necessitats, conèixer el motiu per què plora, i anar adaptant-nos mútuament en qüestió d’horaris de somni, les preses… Cada nen és diferent i la seva evolució també. Guia’t pel pediatre si tens dubtes i el que vagis observant en funció de la teva pròpia experiència i instint.
  2. Rebaixa el nivell d’exigència. No has d’estar sempre al 100% ni les coses han de ser perfectes. És possible que el bebè no dormi bé i tu tampoc, que tingui còlics, que li costi agafar el pit, que no tinguis suficient llet, que mengi poc, o, a l’inrevés, que et demani cada dues o tres hores. Pot ser que et vegis desbordada i que estiguis molt cansada, et faltin hores de son i tinguis ganes de rendir-te. Tot és normal i això no significa que siguis mala mare. Expressa les teves preocupacions al teu metge o persones de major confiança del teu entorn i busca solucions (grups de lactància, alternatives en l’alimentació…)
  3. No acceptis visites si no et ve de gust per a “quedar bé”. No estàs obligada a fer res que no et resulti còmode. Pots dir que estàs molt cansada, que el bebè dorm poc, que prefereixes sortir fora en comptes que vinguin a casa. La gent ho entendrà.
  4. Busca suport. Abans fins i tot del part. Fes un sondeig, cerca algú que pugui ajudar-te per atendre al nadó (familiars, cangur) i implica la teva parella, si la tens, des del minut zero. Organitza la logística: que algú pugui ocupar-se de les tasques diàries de la casa (rentadora, neteja, cuinar).
  5. Temps per a tu. Reorganitza la teva agenda: la teva vida social no serà com abans, almenys temporalment, però pots quedar amb una amiga, sortir a fer un tomb o prendre’t alguna cosa (portant al teu fill/a amb tu) o fins i tot anar a classe de Pilates i fer rehabilitació de sòl pelvià. Crea rutines, pots anar sempre a la mateixa cafeteria perquè coneguin els teus gustos, i cada setmana fes almenys un parell de coses per a tu, que et facin sentir bé.

Demana ajuda si sents que…

  • no pots gaudir d’aquesta etapa
  • no ets bona mare
  • “res està bé”
  • estàs trista o angoixada tot el temps
  • tens problemes de somni
  • estàs desbordada o molt pessimista

Esperem que aquest post et serveixi de guia, i, sobretot, no esperis a estar al límit per demanar ajuda. Necessites recuperar-te i estar bé, tant per la teva salut com per atendre el teu nadó.