Igual que els tatuatges o el microblading, la micropigmentació areolar és una tècnica que consisteix a injectar pigment sota la pell. Es realitza per donar color i millorar l’aparença estètica d’algunes zones del cos, com el mugró i l’arèola mamària després d’una mastectomia, una reducció de pit o un implant de mama, així com per camuflar les cicatrius de les ferides quirúrgiques i/o millorar l’aspecte de les celles quan es rep tractament de quimioteràpia.

La tècnica no és nova. Fa més de 20 anys que es coneix en el camp de la cirurgia plàstica. Però són pocs els professionals sanitaris que l’apliquen, ja que en la formació de medicina i infermeria no s’imparteix matèria especialitzada sobre aquest tema. A més, engloba coneixements artístics i específics del sector de l’estètica i el tatuatge. La majoria dels sanitaris que la realitzen s’han format per iniciativa pròpia. Per això no tots els hospitals poden oferir aquest servei que, a més, té un cost extra. Això fa que moltes pacients oncològiques no sàpiguen molt bé on acudir, o tinguin dubtes d’assistir a un centre d’estètica, ja que en aquests casos el fet que sigui un professional sanitari el que l’apliqui inspira més confiança.

A Dexeus Dona l’oferim a totes les nostres pacients oncològiques com un servei addicional. La duu a terme Anna Padulles, una infermera especialitzada en oncologia i cirurgia plàstica. En aquest post ens explica com es realitza i altres aspectes que és important saber si necessites aquest servei.

En què consisteix exactament aquesta tècnica?

La micropigmentació areolar consisteix a pigmentar la pell del mugró i l’arèola per donar-li una aparença estètica natural després d’una reconstrucció. Es realitza un estudi previ de cada cas per triar els pigments més adequats en funció del to de pell de cada dona, i establir un disseny simètric i proporcionat. S’utilitzen agulles de diferents puntes que permeten delimitar, realitzar farciments i difuminats.

En què es diferencia del tatuatge?

A diferència dels tatuatges, en què s’utilitzen pigments més pesats, els pigments de la micropigmentació són més degradables i amb el pas del temps el color va desapareixent gradualment. Depenent de factors com per exemple la qualitat de la pell o la zona a reconstruir, es decideix el tractament més adequat.

Sempre és necessari aplicar-la després de la reconstrucció mamària?

És necessària gairebé sempre que s’aborda el càncer de mama amb mastectomia amb reconstrucció. En el cas que no sigui possible preservar el mugró, aquest es reconstrueix mitjançant la tècnica 3D, i si es preserva, sovint es necessita la micropigmentació per a dissimular les cicatrius en aquesta zona.

Què és important tenir en compte abans d’aplicar-la?

Abans de res, és fonamental conèixer el procés quirúrgic i metge de la pacient per adequar els temps de realització del mateix segons l’etapa del procés oncològic en el qual es troba.

Hi ha contraindicacions?

Sí, factors com tractaments mèdics, l’estat immunològic, al·lèrgies, o tenir malalties específiques de la pell, sang o altres són determinants per decidir si està indicat el tractament o en quin moment podem realitzar-lo.

Quant dura una sessió?

La durada de la sessió pot oscil·lar entre 60-120 minuts.

És dolorós?

No, encara que pot ser molest, per a prevenir les molèsties o el dolor s’aplica anestèsia local en la zona.

Es pot fer vida normal?

Sí, però quan finalitzi el tractament durant una setmana cal evitar suar en excés, realitzar esport i/o activitats d’aigua (anar a la platja, piscina, etc.).

En un context hospitalari, fins a quin punt es valora la part estètica?

Els professionals sanitaris estem molt sensibilitzats amb aquests problemes, per això valorem la part estètica i molt, perquè sabem que és molt important que la pacient se senti satisfeta amb el resultat final. Però la micropigmentació areolar i de celles en pacients oncològiques va més enllà d’això i es diferencia dels procediments estètics principalment per dos motius: es requereix una valoració prèviament al tractament dels professionals sanitaris i es pot considerar un tractament mèdic que millora l’autoestima i que prevé problemes d’autoimatge o de trastorns sexuals.

En general, hi ha moltes diferències d’aparença visual entre els pits reconstruïts i els naturals?

Malgrat que les cirurgies reconstructives ofereixen una millora visual notable, les cicatrius, la falta de projecció i la coloració de la zona de l’arèola i el mugró condicionen l’aspecte de la mama en finalitzar tot el procés quirúrgic. L’avantatge de la micropigmentació és que ofereix simetria, i una sensació de projecció que permet obtenir resultats molt similars a l’aparença “natural” d’un mugró. Sempre es procura dissenyar una arèola el més similar possible a la contralateral, en forma i color, perquè l’aspecte de tot el conjunt mamari tingui una harmonia real i simètrica. Així i tot, hem de ser realistes, i aquest tractament pot tenir limitacions. Les cicatrius de la zona o els tractaments previs com pot ser la radioteràpia poden condicionar el resultat, afectant la captació del pigment i a la sensació de projecció. Per això en la primera valoració sempre intento ser clara i realista amb les opcions terapèutiques que tenim.

Les cicatrius es poden “esborrar” visualment?

Les cicatrius poden ser més complexes, i no totes poden pigmentar-se, però aquelles que es mostren clares i sense complicacions poden enfosquir-se més amb el pigment. L’objectiu és camuflar-les i crear una homogeneïtzació de tonalitats per a millorar l’aparença visual.

Quan es pot fer la micropigmentació de celles?

La micropigmentació de celles és una molt bona opció per aquelles pacients que se sotmetran a un tractament de quimio que els pot provocar pèrdua de cabell i celles. Es pot realitzar de manera preventiva abans del tractament, en algunes “fases” durant el tractament i posteriorment, una vegada ja ha sortit de nou el pèl de la cella. En quin moment ho fem dependrà de la coordinació entre professionals, la situació clínica de la pacient i la voluntat d’aquesta.

Cal fer cures especials o retocs cada cert temps?

Les cures després del tractament són senzilles, i en una setmana la zona acostuma a estar cicatritzada, malgrat que els resultats definitius triguen un mes a aparèixer, que és el temps que necessita per regenerar-se. Normalment, es requereix dues sessions separades d’un mes aproximadament. Els resultats acostumen a perdurar entre dos i cinc anys, depenent de cada pacient.

En general, es recomana realitzar sessions de manteniment en funció de l’evolució del tractament i de la voluntat de les pacients.