Si t’han recomanat l’ús del làser per tractar algun problema ginecològic és possible que d’entrada tinguis alguns dubtes. És normal, ja que es tracta d’una zona especialment sensible. No obstant, fa anys que aquesta tecnologia s’utilitza en medicina. Però no sempre es fa servir el mateix tipus de làser ni de tècnica.
El seu ús en ginecologia regenerativa és recent. Però els resultats que mostra han fet que sigui un dels tractaments més sol·licitats i també un dels que acostumen a oferir millors resultats. En aquest post la Dra. Desirée Trama Figueras, ginecòloga especialitzada en Menopausa i Ginecologia regenerativa, funcional i estètica de Dexeus Dona i Dexeus Midlife –el nostre centre especialitzat en millorar la qualitat de vida de les dones en la menopausa–, amplia la informació.
Com actua?
El làser vaginal és una tecnologia mèdica que utilitza energia lumínica de manera controlada per estimular i regenerar els teixits de la mucosa vaginal. A través de la calor que genera, aquest tractament no invasiu promou la producció de col·lagen i millora la microcirculació, cosa que es tradueix en una major turgència, elasticitat i hidratació vaginal.
Quin tipus de làser s’aplica?
A Dexeus Midlife utilitzem el làser Erbium:YAG. Aquest làser emet una longitud d’ona que és altament absorbida per l’aigua que està present de manera natural en els teixits. Aquesta característica permet que la seva acció sigui precisa, superficial i controlada, sense danyar les capes profundes. Aquesta tecnologia també possibilita adaptar els seus paràmetres segons les necessitats de cada pacient. Així podem utilitzar diferents programes per tractar diverses patologies.
Resulta dolorós?
Durant el procediment és possible que notis una lleugera vibració o sensació de calor, però en cap cas resulta dolorós. A més, abans d’iniciar el tractament se sol aplicar una pomada d’acció anestèsica.
Hi ha risc de lesions o cremades?
L’acció del làser sobre la mucosa vaginal és molt superficial, per la qual cosa no afecta les capes més profundes del teixit. No obstant, poden presentar-se efectes secundaris lleus i transitoris, com a enrogiment, inflamació, sensació de calor local, coïssor, flux vaginal rosat o, excepcionalment, petites cremades superficials. Aquests efectes solen resoldre’s en pocs dies.
Quins problemes permet tractar?
El làser vaginal s’utilitza com a coadjuvant en el tractament de diverses afeccions, com la síndrome genitourinària de la menopausa (SGM), per alleujar símptomes com la sequedat, la coïssor i el dolor durant les relacions sexuals, la incontinència urinària lleu o moderada, la hiperlaxitud vaginal (que pot presentar-se amb el pas dels anys o en el postpart), infeccions vulvovaginals o urinàries de repetició i algunes patologies dermatològiques, com el liquen escleroatròfic. A més, en alguns casos pot emprar-se com a part del tractament de lesions precanceroses del tracte genital inferior, berrugues genitals i altres condicions específiques, sempre sota una avaluació mèdica individualitzada.
I des del punt de vista estètic?
Pot ajudar a corregir defectes i asimetries, reduir les cicatrius de cesària, laparoscòpia i postpart, així com les estries abdominals post embarassos, entre d’altres. Encara que cal valorar cada cas.
Requereix quiròfan o es pot aplicar en consulta?
És un tractament ambulatori que s’aplica en consulta. No requereix hospitalització, cirurgia ni incisions. I la recuperació és ràpida. Una sessió no dura més de 30-40 minuts.
Per tractar l’atròfia vaginal és més o menys efectiu que la teràpia hormonal local?
La teràpia hormonal local, en general, es descriu com el tractament més efectiu. Però el làser vaginal és una alternativa de tractament, amb resultats similars, per a pacients que no tenen bona resposta amb la teràpia hormonal local, o que no puguin o no desitgin recórrer a aquesta, com és el cas de les pacients oncològiques.
Els seus efectes són immediats o és necessari realitzar diverses sessions?
Es recomana realitzar almenys tres sessions de làser vaginal amb un interval de entre 4 i 6 setmanes entre una i una altra. Encara que es poden recomanar més sessions en funció d ecada cas. Generalment els resultats s’obtenen després de 3 sessions.
Després de la seva aplicació, cal adoptar alguna mesura de precaució?
Sí. Es recomana esperar entre 48 i 72 hores per tenir relacions sexuals. Així mateix, s’han d’evitar els banys d’immersió, al mar i a la platja, l’exercici intens i l’ús de tampons durant un període d¡entre 48 a 72 hores. També s’aconsella l’ús d’alguns hidratants vulvovaginals després de cada sessió de làser. No requereix baixa laboral i la pacient pot fer la seva vida sense cap mena d’inconvenient, respectant les recomanacions indicades.
RECORDA
- Encara que és un procediment generalment segur i ben tolerat, no està lliure de contraindicacions.
- És fonamental que la pacient sigui valorada prèviament per un professional ginecològic especialitzat per assegurar que el tractament és adequat i segur.
- No s’ha d’utilitzar en pacients embarassades, infeccions actives en la zona vaginal o vulvar (es recomana tractar-les previ a realitzar la sessió), càncer ginecològic actiu, principalment de coll uterí i endometri, i sagnat vaginal de causa desconeguda.
- És important considerar el seu ús en pacients que utilitzen uns certs fàrmacs fotosensibilizants o patologies autoimmunes dermatològiques actives en zona genital.
- El làser no substitueix la cirurgia en casos on és necessari, per exemple, una incontinència urinària greu o prolapses severs.
- Els efectes del làser no són permanents i poden requerir sessions de reforç al llarg del temps.
- Per seguretat i eficàcia, aquest tractament ha de ser realitzat exclusivament en centres mèdics autoritzats per professionals especialitzats en ginecologia làser.