Estrenem el mes de juny amb una recepta molt fàcil i molt sana. L’únic secret és triar ingredients de qualitat i personalitzar-la, perquè hi ha moltes versions. En realitat, l’ús de la paraula tàrtar s’aplica a plats de carn o peix picat, crus i adobats, per la qual cosa no és del tot correcte. Però en molts restaurants s’ha posat de moda i la idea ha anat guanyant terreny. Així que, si encara no ho has provat, t’animem a fer-ho a casa.

Una dels seus principals avantatges és que es pot preparar en 15 minuts. Això sí, no val qualsevol tomàquet. És important que tingui una grandària relativament gran perquè puguem disposar d’una quantitat generosa de polpa, i que sigui dolça i carnosa, com el tomàquet Raf, el Monterosa o el Cuor de bue. Si està fresc millor, a més es pot trossejar de forma més fàcil. Una altra opció és utilitzar el tomàquet de pera o la varietat pebrot, que són molt dolços. Un consell: prova-ho sempre abans d’elaborar el plat, per a comprovar que el tomàquet està al punt quant a sabor i maduresa.

Respecte al valor nutricional, el tomàquet és un aliment ric en aigua, per la qual cosa és un plat molt hidratant i refrescant, ideal per a l’estiu. Destaca especialment pel seu contingut en provitamina A i vitamina C. També aporta licopè, un pigment vegetal d’acció antioxidant, antiinflamatori i protector de la salut cardiovascular. Important: és un plat que ha de preparar-se i servir-se al moment, perquè a la nevera perd sabor i el tomàquet es pot estovar.

Ingredients (2 persones)

  • 3 tomàquets grans i madurs
  • Ceba tendra
  • Tàperes
  • 2 tomàquets secs en oli
  • Pebre (opcional) i surt
  • Herbabona fresca
  • 50 g de pinyons crus

Amaniment: Vinagreta casolana

  • Oli d’oliva verge extra (que tingui caràcter)
  • Vinagre de poma
  • Suc de llima
  • Mostassa en gra

Elaboració

  1. Pela els tomàquets i talla’ls en daus. Deixa que s’escorrin en una escorredora i reserva el suc sobrant.
  2. Trosseja el tomàquet sec i talla les cebes tendres i les tàperes en quadradets molt petits (tallar en brunoise, es diu la tècnica). Reserva.
  3. Prepara l’amaniment: aboca en un bol ampli dues cullerades d’oli d’oliva verge, sal, una cullerada de vinagre de poma, una miqueta de suc de llima i mostassa en gra. Les quantitats van una mica en funció del gust i el nombre de comensals. Remou i veus provant i rectificant, per equilibrar els ingredients. Afegeix herbabona picada molt fina.
  4. Incorpora en el bol el tomàquet sec, les tàperes, les cebes tendres i una miqueta de pebre (opcional).
  5. Remou la barreja i prova de nou el sabor. Si resulta àcid, afegeix una mica més de vinagre.
  6. Quan el sabor et resulti equilibrat, afegeix el tomàquet fresc trossejat, remou el conjunt i deixa que reposi 5 minuts.
  7. Cola la mescla i incorpora el suc inicial del tomàquet fresc, remou una mica tots els ingredients i deixa que reposi un minut.
  8. Col·loca el tàrtar a l’interior d’un motlle en forma de cercle sobre els plats per donar-li la forma circular. Extreu el cèrcol i comprova que queda compacte.
  9. Per decorar, pots utilitzar perles d’oli d’oliva amb un matís picant, els pinyons crus i unes fulles senceres de herbabona.

Boníssim!