Ja hem entrat a la tardor, i si bé encara no fa fred, toca canvi d’armari perquè a la nit baixen les temperatures i a última hora de la tarda ja ve de gust prendre’s un te calentet. A més, la castanyada i la festa de Halloween estan molt a la vora, així que aquest mes et proposem un pastís de carbassa saludable, que pots compartir amb la teva família, parella i amics durant el cap de setmana, o gaudir-la la teva sola, amb un te txai de vainilla o un cafè expresso mentre veus la teva sèrie favorita en el sofà. Un pla perfecte per a donar la benvinguda a la nova estació.

Quant al pastís de carbassa, hi ha moltes versions. En aquest post t’oferim una recepta saludable, que no inclou sucre refinat ni greixos saturats, i que hem modificat lleugerament quant a l’aportació dels greixos.

La carbassa conté carotenoides, que es transformen en vitamina A – encara que una part es perd en la cocció –, i vitamina C. També aporta minerals essencials: calci, ferro, magnesi i potassi. És fàcil de digerir, baixa en calories i rica en fibra. Hi ha una gran varietat, per això es troba disponible en el mercat tot l’any. Les que es mengen a l’hivern contenen menys aigua i tenen l’escorça més dura, però són més dolces. Les llavors de carbassa són riques en zinc i les nous i les llavors de gira-sol aporten greixos insaturats i àcids grassos omega-3, que protegeixen la salut cardiovascular.

Ingredients

Per a la base

100 g de nous
60 g de farina de civada
45 g de mel
50 g d’oli d’oliva
1 cullerada de vainilla
un polsim de sal

Per al farciment

350 g de puré de carbassa (prèviament rostida al forn)
115 g de beguda vegetal o llet
2 ous mitjans
60 ml de mel
1 cullerada de vainilla
1/2 cullerada de canyella en pols
un polsim de nou moscada molta
Un polsim de sal
40 g de farina de civada

Per a decorar

30 g de llavors de carbassa i de gira-sol torrades

Elaboració

  • Precalfa el forn a 175 ºC, amb calor a dalt i a baix.
  • Tritura les nous fins a reduir-les a pols i aboca-les en un bol. Afegeix la resta dels ingredients de la base i barreja’ls amb una cullera i després amb les mans fins que obtinguis una massa homogènia.
  • Folra amb paper vegetal un motlle de 18 cm de diàmetre i col·loca damunt la massa de la base Introdueix-la en el forn 12 minuts fins que es dauri, treu-la i deixa que es refredi.
  • Col·loca en un bol el puré de carbassa prèviament rostida, afegeix la canyella, la vainilla, la nou moscada i la sal. Tritura la mescla amb una forquilla. Seguidament, aboca la llet, la mel i els ous, i bat la mescla amb una batedora elèctrica. Finalment, afegeix la farina de civada, i continua batent.
  • Aboca la mescla dins de la base ja enfornada, i introdueix de nou el pastís en el forn durant 35 minuts, o fins que vegis que està pràcticament quallada, i el centre es mou com si fos un flam.
  • Apaga el forn, i deixa que reposi dins uns 10 minuts més. Després treu-la i deixa que es refredi a temperatura ambient. Quan s’hagi refredat, introdueix-la en la nevera almenys durant una hora.

    En el moment de servir-la, pots decorar-la amb les llavors de carbassa i gira-sol torrades prèviament en el forn durant uns minuts. Qui s’apunta a berenar.

Recorda que a Dexeus Dona tenim una Unitat de Nutrició que ofereix consells per a millorar els nostres hàbits alimentaris, perdre pes o comptar amb un pla dietètic personalitzat.

Recepta original: deliciousmartha.com