El dia de la transferència embrionària és un moment clau en un procés de FIV. Ho esperem amb ganes i encara que sabem que l’èxit del tractament no depèn de nosaltres, “volem fer les coses bé” per ajudar al fet que l’embrió s’implanti. Els metges solen dir que cal fer “vida normal”, perquè moltes dones es queden embarassades de manera natural sense saber-ho i no fan res en especial. Però en el cas dels tractaments de reproducció assistida és diferent, perquè la majoria de les pacients han recorregut un llarg camí fins a arribar a aquest dia i són moltes les emocions i esperances que dipositen en el resultat. Així que “és normal” estar nerviosa o tenir por de fer un pas en fals.

La Dra. Isabeth González, especialitzada en reproducció assistida, n’és molt conscient, perquè és el seu dia a dia i moltes dones li consulten que han de fer abans o després: si cal fer repòs, si han d’abstenir-se de tenir relacions sexuals, si poden prendre alguna medicació… El seu consell, en general, és important estar tranquil·la i fer coses que ens facin sentir bé i ens permetin tenir la ment entretinguda i relaxada. “No has d’estar al llit tot el temps, però tampoc practicar esports d’impacte o que comportin risc de caigudes (córrer, saltar, esquiar, fer classes de crossfit, spinning o body pump) ni fer esforços innecessaris, com carregar molt de pes. Són coses de sentit comú”, explica. “De totes maneres, entenc que sorgeixin molts dubtes i és bo consultar-les”, afegeix. En aquest post ofereix algunes indicacions útils.

abans…


Cal complir rigorosament el tractament mèdic indicat, mantenint la pauta que t’hagi indicat el teu metge.
Puc menjar de tot? Has de seguir una dieta equilibrada rica en verdures i hortalisses, proteïnes de qualitat, greixos sans i cereals integrals. Cal evitar consumir carn poc feta i peix cru, formatges tous o cremosos tipus brie, formatges frescos sense pasteuritzar i fruites i verdures mal rentades.
Puc beure alcohol? No, perquè has d’actuar com si ja estiguessis embarassada. L’alcohol, igual que el tabac, és un producte tòxic per a l’organisme.
Hi ha algun medicament que no pugui prendre? Abans de prendre qualsevol medicament que no t’hagin prescrit has de consultar al teu metge. En general has d’evitar els que estiguin contraindicats durant l’embaràs.
Evita l’estrès i dona prioritat als pensaments positius. Et sentiràs millor.
És millor que et donin un relaxant o estar desperta durant la transferència? La transferència es realitza sense cap mena de sedació, tret que existeixi alguna causa o indicació mèdica. El procés en si dura menys de 15 minuts. Et passarà volant!

…i desprès

Cal fer repòs? No fa falta estar estirada al llit on s’ha realitzat el transfer. De fet, immediatament després t’indicaran que facis pipí per buidar la bufeta, perquè si està plena pots tenir contraccions que no són bones per a la implantació de l’embrió. A més és recomanable que et moguis i caminis, per activar la circulació sanguínia. A la teva casa, quan arribis, tampoc has de fer repòs, però sí que evita fer esforços físics innecessaris.
Puc anar al gimnàs? És clar! Però com indicàvem abans, oblida’t de les classes que requereixen un alt rendiment físic, res de carregar pes ni fer esports d’impacte.
Puc tenir relacions sexuals? Sí. Els últims estudis han demostrat que no hi ha diferències en la taxa d’embarassos en dones que han mantingut relacions sexuals o no després d’una transferència embrionària.
Em puc dutxar el mateix dia? Sí, no hi ha cap problema.
Es poden fer banys d’immersió? En principi no hi ha cap contraindicació, però sempre has d’esperar unes dues hores després de posar-te l’òvul vaginal i evitar que la zona vaginal estigui en contacte de forma continuada amb la humitat (treu-te de seguida la roba de bany mullada i posa’t roba interior seca).
Hi ha algun medicament que no pugui prendre? Com hem comentat, has de consultar sempre al teu metge.
Què és normal notar? Després de la transferència pots experimentar un lleuger sagnat d’implantació, canvis en les mames (més tibants o adolorides), sensació de fatiga, una lleugera molèstia abdominal, nàusees puntuals, necessitat d’orinar amb major freqüència, augment del flux vaginal… Tots aquests símptomes poden ser presents o no. I també és normal no notar res!
Quan haig de consultar el metge o anar a l’hospital? Si el sagnat és continuat o més abundant, tens febre o molèstia abdominal que no remet contacta amb el teu metge o ves a l’hospital o centre on t’hagin fet el transfer perquè et facin una revisió.
Puc saber si m’he quedat embarassada? No, perquè els símptomes indicatius d’un possible embaràs són els mateixos que provoca la medicació que estàs prenent per afavorir la implantació i el desenvolupament de l’embrió, així que fins que no et facin la prova de l’hormona ßHCG (gonadotropina coriònica humana) no ho sabràs. Paciència!

Esperem que aquest post t’hagi resultat útil. Recorda: no deixis de consultar qualsevol dubte.

Molts ànims a totes!