Si alletar no sempre resulta fàcil, el deslletament també planteja molts dubtes. Però amb ajuda, paciència i una bona organització es pot aconseguir. És veritat que, sovint, costa prendre la decisió, però és un moment que sempre arriba així que cal estar preparada i, sobretot, pensar que és un procés natural i no tirar-se enrere ni sentir-se “culpable”.

A favor seu, cal dir que molts nadons no tenen cap problema. Això sí, les seves deposicions seran diferents, més espesses i – perquè no t’agafi per sorpresa- també fan més mala olor. A més, és probable que al principi el teu fill/a estigui més restret/a, així que estigues atenta i consulta qualsevol irregularitat amb el pediatre/a.

Una altra qüestió és com organitzar-te per anar regulant la producció de llet durant aquesta etapa fins que cessi de manera natural. En general, si el nadó deixa de succionar es va reduint de manera progressiva. Però fins que tot es reajusti, el que s’acostuma a fer és recórrer a l’extracció amb tirallet o de manera natural. D’entrada, potser no t’entusiasma la idea, però quan tinguis pràctica veuràs que és més fàcil del que sembla i t’alleujarà. A més, així disposes de llet materna perquè la transició sigui menys brusca.

La llet materna es pot congelar per anar alternant les preses de biberons amb la llet de fórmula. Existeixen bosses específiques amb tancament hermètic que t’aniran molt bé per congelar-la. És important indicar la data de l’extracció per controlar que no es faci malbé i també la seva composició, que pot anar variant.

Un altre aspecte important és l’edat del nadó: si té menys d’un any el deslletament pot resultar una mica més difícil, perquè és possible que li costi acceptar la tetina, així que hauràs de practicar: és qüestió de paciència i anar provant. Si tens parella, pots implicar-la des del primer dia en el procés perquè t’ajudi amb les preses de llet artificial i així tu disposis de més temps per descansar i buidar el pit. Si no, pots demanar ajuda a un familiar de confiança que conegui al bebè.

Si el teu fill/a té més d’un any, el problema és diferent. És possible que accepti pitjor la tetina. De fet, a partir de l’any ja no la necessita i pot fins i tot beure la llet preparada en got. Un altre hàndicap: també sap on està el pit i és possible que la busqui o te la demani perquè li costi renunciar a aquest contacte íntim directe amb tu quan necessita relaxar-se o sentir-se protegit.

Per saber com has d’introduir la llet de fórmula en l’alimentació del teu bebè, consulta al teu pediatre. Et donarà informació sobre els diferents tipus de llet i de com preparar el biberó. Recorda que la lactància artificial també és a demanda del bebè, tant en quantitat com en les preses, per la qual cosa s’assembla a l’alimentació amb el pit.

A continuació t’oferim alguns consells amb l’ajuda de l’Alba Padró, consultora internacional de lactància (IBCLC), que forma part de l’equip de LactApp, una aplicació que es pot descarregar de manera gratuïta i que permet consultar i resoldre dubtes en línia sobre la lactància de manera personalitzada i en qualsevol moment, amb el suport de llevadores expertes en lactància.


Si té menys d’un any

Els primers dies és possible que no ho accepti, així que paciència i repetició:

  • Intenta oferir primer la teva llet en diferit perquè accepti el nou mètode d’alimentació: un got, un got d’inici, una ampolla tipus esportista o en biberó (el que vegis que li resulti més fàcil).
  • Si li costa acceptar la tetina, busca el moment en què estigui relaxat, que no tingui ni massa gana ni son. Intenta oferir-li el biberó col·locant-lo assegut a sobre teu (a la falda) i mirant cap endavant, de manera que no pugui girar la cara per demanar el pit.
  • Escalfa una mica la tetina, a vegades ajuda.
  • Si després d’unes setmanes no hi ha manera, intenta un altre mètode per donar-li llet que no sigui el biberó, com un got d’inici o ampolla tipus esportista, que ja hem comentat en el primer punt.
  • Eliminar la presa de llet materna a la nit és complex i necessitarà menjar. Ha d’aprendre a agafar la son per si mateix. Això sí, necessitarà alguns extres d’atenció perquè s’adormi.

Si té més d’un any

  • Ja no és necessari oferir biberó. Li pots donar llet en un got o un got d’inici si és de nit.
  • Utilitza roba que no faciliti tant l’accés al pit.
  • Intenta modificar totes les teves rutines. Pots, si és necessari, estar més hores al parc o fora de casa per buscar distraccions “atractives” perquè no demani el pit.
  • Canvia també alguns hàbits a casa per evitar els llocs on habitualment li dones el pit.
  • És possible que es desesperi i protesti molt si no li ofereixes el pit, en aquests casos compta amb l’ajuda de la teva parella o busca alguna persona de confiança de la teva família que et pugui donar un cop de mà durant aquesta etapa.
  • Si té entre un i dos anys, pot ser més difícil que accepti el sabor de la llet de fórmula. Prova amb derivats làctics, que solen acceptar més.