Cada vegada són més les llars que conviuen amb mascotes. A Espanya hi ha uns 29 milions, segons dades de l’ANFAAC (Associació Nacional de Fabricants d’Aliments per a Animals de Companyia). Els gossos són majoria, seguits per peixos, gats, ocells i, en menor proporció, petits mamífers. Fa uns anys, el que era habitual era incorporar-los a la família després de tenir fills. Però amb els índexs de natalitat “sota mínims”, el que està passant ara és just el contrari: cada vegada hi ha més llars en què el primer en arribar és la mascota i després ve el nadó. Si és el teu cas i estàs embarassada, és probable que et preguntis com reaccionarà quan aquest neixi o com serà la convivència entre ells, així com si pots fer alguna cosa per “preparar el terreny” o reforçar la higiene per evitar la transmissió de malalties. En aquest post t’oferim alguns consells pràctics i ens centrem en gossos i gats, que són amb els que més s’interactua i s’estableixen vincles afectius.

SI ET PREGUNTES…

S’adonen de l’embaràs? Segons explica Tamara Hernán, infermera veterinària i educadora canina i felina, els gossos i gats sí que detecten canvis en el teu cos i en la teva olor -pels canvis hormonals-, el teu estat d’ànim i les teves rutines. Però no són conscients que estàs embarassada o que naixerà un bebè, tret que hagin viscut ja un primer embaràs i relacionin aquests canvis amb el resultat final.

Poden posar-se gelosos?  Tampoc senten gelosia quan arriba el nounat, ja que no han conviscut amb ell. Si es mostren més sensibles o es fan pipi en llocs inadequats, potser és perquè noten canvis en les rutines de casa i això els provoca estrès, o perquè estem més cansats, estressats o ocupats i no els atenem de la mateixa manera. També és possible que tinguin algun problema fisiològic que no detectem i atribuïm als canvis a casa quan no és així, així que cal estar atent.

I si es mostren indiferents? Si et sembla que la teva mascota “no se n’adona”, no et sentis malament. En realitat, és un bon senyal, perquè significa que “res a casa ha canviat en el vostre dia a dia i en la seva percepció cap a tu”, explica Tamara.

Cuidarà del bebè? Si quan el bebè ja està a casa es mostra més o menys protector, no significa que “l’estimi més o menys”. Hi ha gossos més tranquils i amb més instint de defensa o predisposició a la protecció que d’altres. Depèn del caràcter, la raça, la seva edat, ensinistrament, l’aprenentatge o les experiències prèvies que hagi tingut.

COM PREPARAR EL TERRENY
Un bon consell és anar preparant el terreny abans que es coneguin, perquè es vagi familiaritzant amb algunes novetats:

  • Positivitza la presència d’objectes nous com el cotxet de passeig o la cadira del cotxe abans que neixi el bebè. Surt a passejar amb el cotxet + gos i instal·la la cadira del cotxe un parell de mesos abans perquè es vagi acostumant el gos i no relacioni el bebè amb menys espai.
  • Deixa que entri a l’habitació del nadó, es familiaritzi i olori els mobles nous. Res de vetar-li l’entrada a espais que ja coneix o que sol freqüentar i tampoc cal canviar les seves rutines.
  • Intenta socialitzar al gos amb bebès o nens si no ha tingut contactes abans i observa com es comporta.
  • Fes una revisió mèdica al teu gos abans del dia de la primera trobada per comprovar que està bé de salut.
  • Si mostra canvis en el comportament, acudeix a un expert en educació canina.
  • Una neteja bucal mai està de més, per si s’acosta molt al bebè per olorar-lo o li llepa.

PRECAUCIONS

Hi ha risc de transmissió d’algunes malalties al fetus o al nadó? En general amb els animals domèstics els riscos són molt baixos, perquè estan menys exposats al contacte amb bacteris. “El que importa és que estiguin vacunats al dia i correctament desparasitats”, indiquen des del centre Valencia Veterinaris de Barcelona. De fet, el que acostuma a passar és el contrari: els nens que conviuen amb animals solen tenir menys al·lèrgies i problemes respiratoris com l’asma. Si tens dubtes, el millor que pots fer és consultar al teu ginecòleg@ i a un veterinari@.

Gats i risc de toxoplasmosi. Durant l’embaràs has d’evitar el contacte directe amb la femta dels gats, ja que pot transmetre un paràsit denominat toxoplasma. Si no has tingut prèviament contacte amb aquest paràsit i t’infectes durant l’embaràs, podria afectar de manera greu al fetus. Per això, quan et toqui netejar la zona on fa la femta el teu gat has de fer servir uns guants i rentar-te bé les mans després. El risc és més elevat si et contagies durant el primer trimestre. De totes maneres, el teu metge et pot fer un seguiment i en el cas que donis positiu, segueix les indicacions del teu metge, no sempre té efectes a nivell fetal.

Consells per la  primera trobada i la convivència

La presentació

  • Procura que sigui un moment en què els dos estiguin relaxats. Si és possible, és preferible que hagin sortit a passejar abans una estona. També és crucial saber si han estat tranquils durant la teva absència en la clínica o han passat estrès.
  • Millor en un espai exterior: Els gossos són territorials i la seva llar és el seu territori. Busca un espai neutre i a l’aire lliure per a fer les presentacions i establir el primer contacte: un parc que estigui a prop de casa és una bona opció.
  • Posa al bebè a la seva alçada. Pot estar en un cadireta o bressol transportable, com la que es fa servir al cotxe. Si el bebè està sa, i no et sembla malament, deixa que s’acosti a olorar-lo o fins i tot li llepi. Això reforça el vincle. Si li borda, no li renyis ni subjectis la corda amb tensió. Possiblement és per nerviosisme o excitació. Allunya’t una mica en direcció contrària al bebè i fes que et segueixi. Relaxa’l i actua amb normalitat.

Quan el nadó ja estigui a casa

  • Avisa als amics i familiars que venen a veure al bebè que també li facin cas al teu gos. Si no, no entendrà per què passa de ser el protagonista de la casa a ser ignorat. Al bebè de moment li és igual l’ordre en rebre les atencions, així que aprofiteu!
  • Mai els deixis sols. Vigila que sempre hi hagi un adult en la interacció entre ells.
  • Normes de convivència. Quan el bebè comenci a gatejar, ensenya-li a poc a poc a tractar amb afecte al gos i no tirar-li del pèl, ni de la cua, etc.
  • Control hores de menjar: Quan comenci amb l’alimentació complementària, vigila també que no tiri o li doni menjar que pugui ser perillós per al teu gos (xocolata, raïm, ceba…), encara que la majoria dels primers aliments que consumeix como no tenen sal ni sucre no suposen un problema (més enllà que el teu gos agafi uns quilos de més…)