La idea d’atròfia s’associa a pèrdua de funcionalitat  i, a més, a una deformació física que ja no té una solució possible. Però en el cas de l’atròfia vaginal, és només un terme mèdic que no ha d’interpretar-se de manera literal. De fet, en la majoria dels casos es tracta d’un procés normal, que afecta la majoria de les dones en l’etapa de la perimenopausa o a partir de la menopausa. S’utilitza per descriure els canvis que es produeixen en aquesta àrea quan es produeix un descens en els nivells d’estrògens en la dona, encara que també pot presentar-se després del part o durant la lactància (precisament pel descens d’aquestes hormones), així com en pacients que reben quimioteràpia o radioteràpia per tractar un càncer, després d’una cirurgia per extirpar els ovaris o a causa d’una fallada ovàrica precoç.

Per això, si el teu ginecòleg/loga t’indica que tens atròfia vaginal, no t’alarmis!, ja que no significa que aquesta part del teu cos deixi d’estar activa o que ja no “serveixi per a res”. És només un canvi fisiològic. A més, hi ha diferents graus o nivells, no afecta a totes les dones per igual i, el millor de tot: “es tracta d’un problema que es pot tractar, tant des del punt de vista funcional com físic, perquè existeixen diversos tractaments que permeten millorar la seva aparença, hidratació, elasticitat i prevenir moltes de les molèsties o trastorns associats, com l’augment del risc d’infeccions genitourinàries, la sequedat de les mucoses o el dolor durant les relacions sexuals”, explica la Dra. Luciana Bergamaschi, responsable de la Unitat de Ginecologia Regenerativa, Estètica i Funcional, de Dexeus Dona.

Els símptomes principals de l’atròfia vaginal són sequedat o coïssor vaginal, reducció de la lubricació vaginal, picor, aprimament de les parets vaginals, pèrdua d’elasticitat de la vagina, irritació, canvis en l’equilibri de la flora i el pH de la vagina, escurçament i enduriment de la cavitat vaginal. El que és molt important és actuar davant els primers símptomes, ja que es tracta d’un procés evolutiu, que empitjora amb el pas del temps.

Si tens molèsties d’aquest tipus o vols tenir la valoració d’un professional, el millor que pots fer és parlar obertament amb la teva ginecòloga o ginecòleg i consultar-l’hi, o bé acudir a algun centre que tingui una Unitat especialitzada en Ginecologia Regenerativa, ja que no és només una qüestió estètica, perquè pot provocar disfuncions o afavorir la predisposició a sofrir infeccions, a més de dolor i fins i tot sagnat.

Per a la sequedat vaginal, per exemple, “sovint simplement amb aplicar una crema hidratant específica o fàrmacs d’ús tòpic que contenen dosis molt baixes d’hormones (sempre que no hi hagi cap contraindicació), així com altres compostos que actuen a nivell local, es pot aconseguir una millora important”, explica la Dra. Bergamaschi. També es pot aplicar un tractament amb àcid hialurònic infiltrat directament en la pell de la vagina que aporta hidratació. Existeixen, a més, àcids hialurònics específics per donar més volum als llavis majors.

Per a la pèrdua del to i l’elasticitat, recuperar la hidratació i prevenir les pèrdues d’orina, pot ser útil el làser fraccionat. Consisteix a aplicar petits polsos d’energia làser sobre la mucosa vaginal. Es realitza de manera ambulatòria i és indolor. Generalment és necessari realitzar dues o tres sessions per obtenir resultats. Aquest tractament estimula la formació de nou col·lagen, millorant la lubricació, així com la tensió del canal vaginal, reconstitueix el pH de la vagina, ajuda a evitar pèrdues d’orina, redueix la sequedat vaginal, augmenta la sensibilitat i, en alguns casos, el plaer sexual. També disminueix la predisposició de sofrir un prolapse vaginal.

Un altre tractament útil és la radiofreqüència. És un tractament no invasiu i indolor, que es basa en la transmissió de calor als teixits. L’efecte de la calor estimula la formació de col·lagen i elastina, augmenta el flux sanguini i millora la innervació. Està indicat sobretot quan hi ha dolor específic intravaginal o en la vulva. També és un recurs més en casos d’hiperlaxitud o pèrdua de to vaginal, falta de lubricació, picor, sequedat, irritació, dolor amb l’activitat sexual i pèrdua del plaer. No requereix anestèsia i es pot realitzar en consulta. S’utilitza un aplicador d’un sol ús amb un gel conductor i el moviment d’entrada i sortida és molt suau. Es nota calor i la temperatura està regulada. El nombre de sessions i tractament sempre és individualitzat i es determina en funció de cada cas.

Des de fa uns mesos, en el nostre centre també oferim un Servei d’Estimulació Magnètica Funcional. Es tracta d’una tecnologia específica l’objectiu de la qual és enfortir els músculs del sòl pelvià. Utilitza camps magnètics d’alta intensitat, ajuda a restaurar el control neuromuscular i reeducar el funcionament de la musculatura d’aquesta àrea. Està indicat per tractar problemes d’incontinència urinària, accelerar la rehabilitació després d’una cirurgia pelviana en la zona urogenital, trastorns postpart, disfuncions sexuals o prolapse d’òrgans pelvians. La freqüència i durada del tractament depèn de cada persona i de l’avaluació que realitzi el metge de manera conjunta amb el fisioterapeuta.

RECORDA: El més important és que totes aquestes tècniques no tenen pràcticament cap efecte secundari perjudicial, sempre, això sí, que es duguin a terme en centres especialitzats i sota indicació de personal mèdic i supervisió d’un professional expert. En molts casos, a més, es poden combinar entre si. Els resultats depenen de cada cas també i no són permanents, però en general sempre comporten una millora i major qualitat de vida, que és el principal objectiu d’aquests tractaments.