Preguntes freqüents

Encara que en la legislació espanyola no fixa un límit concret d’edat per a ser mare, les societats científiques aconsellen no sobrepassar els 50 anys, ja que una edat materna avançada augmenta el risc de complicacions, tant per al desenvolupament de l’embaràs com el part.

L’estudi integral de fertilitat permet detectar a temps si sofreixes alguna anomalia, diagnosticar-la i orientar-te perquè puguis ser mare. En el cas que els resultats de les proves no siguin determinants, el nostre equip mèdic sol·licitarà una segona fase de proves complementàries amb la finalitat de poder diagnosticar el problema i tractar-lo.

Si sou una parella menor de 35 anys que porta més d’un any buscant un embaràs o major de 35 anys que porta més de 6 mesos intentant tenir un fill. Si algun, o els dos, teniu antecedents mèdics d’esterilitat, infeccions pelvianes, etc., i voleu tenir un fill. Si un dels dos, o els dos, teniu una malaltia hereditària i voleu tenir un fill. Si heu sofert més de dos avortaments, no heu tingut èxit amb tractaments o tècniques de reproducció assistida anteriors o desitgeu una segona opinió mèdica.

Inclou una primera visita amb el nostre ginecòleg/-a i una entrevista per conèixer el teu historial clínic, antecedents familiars i personals, i hàbits de parella. També es realitzen algunes proves: anàlisis hormonals (FSH, estradiol i TSH), antimulleriana, ecografia ginecològica (perfil ovàric); seminograma si tens parella masculina (només inclòs en l’estudi bàsic de la parella). Visita de lliurament de resultats: el nostre ginecòleg/-a et lliurarà els resultats, t’informarà del diagnòstic i t’orientarà sobre les teves diferents opcions, presents i futures.

En el cas que es pateixi una malaltia hereditària, l’estudi haurà de complementar-se amb un estudi genètic amb la finalitat de disposar d’un diagnòstic precís i poder proposar-te un tractament concret que et permeti ser mare d’un/a nen/-a lliure de la malaltia.

A pacients que no han tingut èxit en tractaments de reproducció previs, els farem proves específiques i individualitzades sobre el seu problema amb la finalitat de determinar les variacions necessàries perquè el nou tractament conclogui amb èxit. A Dexeus Fertility comptem amb una àmplia experiència en aquesta mena de diagnòstics, ja que un 25% de les nostres pacients acudeixen a nosaltres després d’haver-se sotmès a tractaments fallits en altres centres de reproducció assistida.

En primer lloc has de sotmetre’t a una estimulació ovàrica, que és un tractament hormonal perquè els teus ovaris madurin una major quantitat d’òvuls en un mateix cicle. Aquest procés dura entre 10-15 dies, i posteriorment s’extreuen els òvuls mitjançant una punció ecogràfica transvaginal sota sedació anestèsica. El procediment quirúrgic dura uns 15 minuts i la recuperació és excel·lent. Una vegada en el laboratori, els òvuls madurs es conserven en nitrogen líquid entre -80° i -196° fins que decideixis tenir un fill.

No hi ha una edat límit en concret. No obstant això, s’aconsella fer-ho abans dels 35 anys, per assegurar que els òvuls tenen una bona qualitat i que puguem oferir els millors resultats en cas de necessitar-los posteriorment.

El tractament està indicat quan per raons personals o professionals vulguis endarrerir la teva maternitat. Si no tens parella actualment i vols assegurar-te la teva capacitat de ser mare, ja sigui en solitari o amb una futura parella, si has de sotmetre’t a intervencions quirúrgiques o tractaments que puguin afectar la teva fertilitat o davant un diagnòstic de reserva fol·licular baixa.

La Fecundació in vitro (FIV) és una tècnica de reproducció assistida que consisteix a extreure els òvuls de la dona i fecundar-los en el laboratori amb els espermatozoides de la seva parella o d’un donant de semen. D’aquesta manera s’obtenen un o diversos embrions que, posteriorment, es transfereixen a l’úter matern per aconseguir la seva implantació i desenvolupament. El tractament inclou la possibilitat d’accedir a òvuls de donant i bancs d’esperma si es requereix. Prèviament, cal realitzar un estudi de fertilitat per fer el diagnòstic i determinar si la FIV és el tractament adequat.

En general, encara que no existeixi cap problema de fertilitat, l’edat materna determina la qualitat dels òvuls d’una dona i, per tant, les possibilitats d’embaràs tant natural com per FIV. A partir dels 35 anys comença a disminuir aquesta qualitat de manera progressiva, per la qual cosa com més gran és l’edat materna més dificultats poden sorgir per aconseguir un embaràs.

Depèn en gran part de la teva edat i de la qualitat del semen de la teva parella. Amb semen de donant, el percentatge d’embaràs se situa entre el 20 i el 25% per cicle de tractament. La majoria dels embarassos s’aconsegueixen en els tres primers cicles, encara que factors com l’edat de la dona i la possible existència d’altres causes que afectin la seva fertilitat pot demorar l’èxit del tractament.

Sí. Totes les pacients són tractades amb hormones per estimular l’ovulació, que s’administren generalment per via subcutània, tractament que s’inicia en els primers dos dies del cicle. Les dosis poden variar d’una pacient a una altra i d’un cicle a un altre, i el tractaments es manté fins a aconseguir la correcta maduració d’un o diversos òvuls. És importantíssim un adequat control de l’ovulació per prevenir i evitar riscos i per establir amb la major exactitud el dia de l’ovulació.

La selecció dels donants de semen és competència dels bancs de semen. Abans de ser acceptats, els donants són sotmesos a un rigorós examen amb la finalitat d’evitar la transmissió de malalties a la descendència.

La inseminació artificial és una tècnica molt senzilla i ràpida que no requereix hospitalització ni anestèsia. Després de la inseminació la pacient roman en repòs durant 10-15 minuts. Aquest dia es recomana una vida tranquil·la, sense banys d’immersió ni relacions sexuals. L’endemà pot iniciar-se una vida normal evitant grans esforços.

Mitjançant la tècnica de Diagnòstic Genètic Preimplantacional (DGP) es poden estudiar les característiques genètiques dels embrions abans de la seva transferència a l’úter i protegir així els teus futurs fills de possibles malalties que es transmeten genèticament.

Existeixen diferents tipus de parelles que poden beneficiar-se del DGP: 1. Parelles amb elevat risc genètic: s’evita el naixement de descendència afecta en casos de malaltia monogènica o per alteració cromosòmica. 2. Parelles amb risc incrementat de generar embrions aneuploides: disminueix les taxes d’avortament en casos de factor masculí sever, dones en edat materna avançada, parelles amb avortaments de repetició o parelles amb fallades repetides d’implantació. 3. Parelles amb predisposició al càncer d’origen genètic: si es confirma un component hereditari de la malaltia, el DGP permet evitar la seva possible aparició en la descendència. 4. DGP amb finalitat terapèutica per a tercers: quan un fill pateix una malaltia greu que requereix un trasplantament, es pot aconseguir una gestació i el posterior naixement d’un nen compatible amb el pacient malalt que permeti dur a terme el trasplantament.

Encara que l’anàlisi genètica de l’embrió es realitza sobre tres a vuit cèl·lules, l’eficiència diagnòstica de la tècnica és molt elevada, superior al 95%. No obstant això, en totes les gestacions aconseguides després de DGP s’aconsella la realització d’un diagnòstic prenatal confirmatori.

És important que, abans del cicle de DGP, es disposi d’un consell genètic personalitzat per conèixer el pronòstic de cada cas. En funció d’això i de les característiques de cada cicle, variarà el percentatge d’embrions aptes per a la transferència. Si tots els embrions d’un cicle són anormals, no podrà realitzar-se la transferència i hauran de valorar-se les possibles alternatives reproductives.

La selecció de sexe per motius socials està prohibida al nostre país. La Llei 14/2006 només permet realitzar la determinació de sexe embrionari quan existeix una indicació terapèutica, és a dir, per evitar transmetre malalties lligades al cromosoma X.

La Fecundació in vitro (FIV) amb òvuls donats és una tècnica de reproducció assistida que ens permet inseminar òvuls d’una donant amb semen de la parella receptora, o d’un donant, i obtenir embrions per transferir-los a l’úter de la futura mare. Així, i gràcies al nostre programa de donació d’òvuls, oferim a moltes dones l’oportunitat d’aconseguir un embaràs.

Poden beneficiar-se del programa de donació d’òvuls totes aquelles dones que, malgrat trobar-se en edat fèrtil, tenen problemes per produir òvuls regularment, la qual cosa dificulta o fins i tot impossibilita la seva reproducció. Es tracta de dones que no tenen ovaris, perquè han estat extirpats anteriorment a causa d’algun problema mèdic, o tenen ovaris no funcionals per motius fisiològics (menopausa), o per causes genètiques, o perquè han deixat de funcionar prematurament (fallada ovàrica precoç). La FIV amb òvuls donats també va dirigida a aquelles dones que, després de diversos cicles, amb els seus propis òvuls no han aconseguit un embaràs, o bé són portadores d’alguna malaltia genètica que no pot evitar-se mitjançant cap altra tècnica.

L’elecció de la donant és responsabilitat de l’equip facultatiu, que et garanteix la màxima similitud fenotípica i immunològica. Es tindran en compte les teves característiques fenotípiques (color de cabell, color d’ulls, trets, color de la pell, altura i pes) així com el teu grup sanguini i Rh.

Legalment, l’edat de les donants ha d’estar compresa entre 18 i 34 anys. La mitjana d’edat de les nostres donants és de 26 anys.

A mesura que augmenta l’edat de la dona gestant, també augmenten els riscos obstètrics i perinatals (diabetis gestacional, preeclàmpsia, proteïnúria, trencament prematur de membranes, part prematur…). Per això, en el nostre centre es considera que l’edat límit per poder realitzar un cicle de donació d’òvuls és de 50 anys.

La Llei espanyola sobre Tècniques de Reproducció Assistida (Llei 14/2006) estableix que la donació ha de ser anònima, garantint la confidencialitat de les dades de les donants. L’elecció de la donant només podrà realitzar-la l’equip mèdic-biològic. En cap cas podrà seleccionar-se la donant a petició de la receptora.

La donació és confidencial i anònima, per tant, no podem facilitar fotos de la donant. En el moment que se t’assigni una donant, se t’informarà d’algunes de les seves característiques, com edat, origen, grup sanguini i Rh.

La Llei Espanyola no estableix un nombre de donacions però sí un número màxim de 6 fills biològics nascuts, per la qual cosa el centre vetllarà perquè es compleixin aquestes condicions. D’altra banda, el Comitè Consultiu de Bioètica de Catalunya recomana que el nombre de donacions ha de limitar-se a un màxim de sis, a l’ésser la donació una pràctica no exempta de riscos, que poden veure’s incrementats pel nombre de cicles.

En general, sí que existeix un major risc de part prematur, però no és una cosa molt habitual. La indicació de cesària depèn de com evolucioni el part, si hi ha hagut complicacions durant l’embaràs i l’edat materna. Cal tenir en compte que la mitjana d’edat de les dones que recorren a la reproducció assistida supera els 40 anys en el nostre centre, la qual cosa comporta un major risc de complicacions.

Sí. És important fer-ho amb naturalitat, i sempre adaptant les explicacions a la seva edat i capacitat de comprensió. En general, no existeix un moment ideal, depèn de cada nen, la seva curiositat i el seu grau de maduresa, però és recomanable entre els 3 i els 8 anys perquè és quan comencen a construir la seva imatge i identitat. També recomanem que siguin els pares els que donem resposta quan comencin a preguntar, i tenir una cosa ‘preparada’ prèviament pot ajudar. En el nostre centre hem editat un llibre infantil molt senzill dirigit als nens denominat «La meva família» que us pot servir de guia per llegir-ho junts i explicar-li de manera senzilla i fàcil en què consisteixen les tècniques de reproducció assistida, amb dibuixos i imatges que ajuden a la seva comprensió. Està disponible en castellà i en català.

Sí. Després del part i des del minut zero, el teu bebè dorm en la mateixa habitació, i s’afavoreix el contacte directe pell amb pell, la qual cosa l’afavoreix. A més, l’Hospital Universitari Dexeus compta amb un Grup de consulta i assessorament per a la lactància materna, al qual pots demanar consell i consultar els teus dubtes.